Έτσι θα διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Newsroom
Newsroom

Επτά τρόποι για να το πετύχετε

 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αν δεν φυσάει πολύ τα σπίτια υπερθερμαίνονται από τον ήλιο και την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο κανείς να επιβιώσει εντός τους χωρίς ανεμιστήρα ή κλιματιστικό. Ωστόσο, υπάρχουν 7 κοινά μυστικά που θα κάνουν το σπίτι δροσερότερο τα οποία είναι πιο χρήσιμα από ποτέ τη στιγμή που το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
 

Αν προτιμάτε να έχετε έναν οικολογικό τρόπο ζωής και πιστεύετε ότι ένα κλιματιστικό ή η συνεχής λειτουργία του ανεμιστήρα είναι επιβλαβή για την τσέπη και την υγεία σας υπάρχουν 7 τρόποι που εγγυόνται ένα πιο ευχάριστο και δροσερό κλίμα στο σπίτι σας. Φυσικά, δεν συγκρίνονται με την αρωγή του κλιματισμού αλλά κάνουν δουλειά και δεν χάνεται κάτι να δοκιμάσετε.

Κλείστε τις κουρτίνες και τα παντζούρια

Αφήνοντας το φως του ήλιου σε μια φωτεινή μέρα να διαχέει από τα παράθυρα σε όλο το σπίτι το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό συνήθως αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η ατμόσφαιρα της Γης παγιδεύει τη θερμότητα παρέχοντας ελάχιστη έως καθόλου ευκαιρία να φιλτράρει τον αέρα πίσω.

Κρατήστε τα παράθυρα, τις κουρτίνες ή τα παντζούρια κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν η θερμοκρασία τείνει να πέφτει, ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε την είσοδο ψυχρότερου αέρα.

Ωστόσο, το κλείσιμο σκουρόχρωμων περσίδων και κουρτινών θα μπορούσε να κάνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού να αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα χρώματα απορροφούν θερμότητα, οπότε αν το σπίτι σας είναι εξοπλισμένο με περσίδες αυτής της κατηγορίας, είναι καλύτερο να τις αντικαταστήσετε με πιο ανοιχτόχρωμα χρώματα.

Μειώστε τις πηγές θερμότητας στο σπίτι

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να παράγουν υπερβολική θερμότητα, συμβάλλοντας περαιτέρω στη θερμοκρασία περιβάλλοντος του δωματίου.

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν έως και το 90% της θερμότητας που παράγει ενέργεια, με μόνο το 10% να μετατρέπεται σε ορατό φως.

Επιλέξτε λοιπόν ενεργειακά αποδοτικά φώτα και αποκτήστε τη συνήθεια να σβήνετε και να αποσυνδέετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται.

Το μαγείρεμα σε εστία ή σε φούρνο μπορεί επίσης να αυξήσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες, οπότε επιλέξτε ένα ελαφρύτερο, κρύο γεύμα ή ένα που μπορεί να μαγειρευτεί έξω σε μπάρμπεκιου.
 

Βελτιστοποιήστε τη ροή του αέρα

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, ο αέρας ρέει συνεχώς μέσα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τον λοιπόν προς όφελός σας κλείνοντας τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται και ανοίγοντας τις πόρτες στα μέρη που τείνετε να χρησιμοποιείτε.

Επίσης αν μπορείτε εκμεταλλευτείτε το ρεύμα που μπορεί να δροσίσει το σπίτι σας κατά συνέπεια ανοίξτε το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς σας και του σαλονιού ώστε να έχετε επιπρόσθετη δροσιά.

Πού να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα

Η τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα στο επίπεδο των ματιών είναι ιδανική για άμεση ανακούφιση στο πρόσωπό σας αλλά δεν θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αέρα στους υπόλοιπους ενοίκους καθώς δεν θα διαχέεται σωστά στο δωμάτιο. Αντιθέτως αν τον τοποθετήσετε σε ένα ψηλό μέρος τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από GregoryButler από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ