Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι και ξηρούς καρπούς

Κολοκύθες παντού γύρω μας, κίτρινες, πορτοκαλί, γκρίζες. Διανύουμε την εποχή της κολοκύθας. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι μήνες που η γεύση τους είναι ολόγλυκια και μεστή, η σάρκα ώριμη και πλούσια. Η γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι και ξηρούς καρπούς του foodurismo.com θα σας ενθουσιάσει.

ΥΛΙΚΑ (για ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ.)

500 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα (καθαρό βάρος, τη ζυγίζουμε αφού έχει αποβάλλει τα περισσότερα υγρά, δηλαδή περίπου 600 γρ. αρχικό βάρος) λίγο αλάτι (περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού) 1 κουταλιά της σούπας ρύζι 100 γρ. καστανή ζάχαρη 60 γρ. ψίχα αμυγδάλου και καρυδιού χοντροτριμμένη (ανάμικτη) 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σταφίδες 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο 1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο 1 κάψουλα βανίλια ή τα σποράκια από έναν λοβό βανίλιας 8 φύλλα κρούστας 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι (ελαφρά ζεσταμένο για να είναι ρευστό) γλυκια κολοκυθοπιτα sweet pumpkin pie

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίσουμε την κολοκύθα από την φλούδα της και την κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Τρίβουμε την κολοκύθα στο μπλέντερ, όχι όμως πάρα πολύ γιατί θα γίνει πολτός, θέλουμε να έχει υφή σαν να είναι τριμμένη στον χοντρό τρίφτη. Βεβαίως μπορείτε να την τρίψετε και στην “χοντρή” πλευρά του τρίφτη. Αδειάζετε την κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, το αλατίζετε, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά.

Το σκεπάζετε και το αφήνετε να στραγγίσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Το ρύζι το προσθέτουμε από την αρχή γιατί θέλουμε να συγκρατήσει μια μικρή ποσότητα από την υγρασία της κολοκύθας και να μην είναι τελείως στεγνή η γέμιση. Βάζουμε τη στραγγισμένη κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη, την τριμμένη ψίχα των ξηρών καρπών, το σουσάμι, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 6 από τα 8 φύλλα κρούστας αφού πρώτα βουτυρώσουμε καλά το καθένα από αυτά. Αφού στρώσουμε και τα 6 φύλλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς πάνω στο τελευταίο φύλλο, πριν αδειάσουμε τη γέμιση. Αυτό θα απορροφήσει τα περιττά υγρά και θα σας λασπώσουν τα φύλλα. Αδειάζετε το μείγμα της κολοκύθας στο ταψί και την ισιώνετε με ένα κουτάλι. Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα.

Καλύπτετε και με τα άλλα 2 φύλλα. Μην ξεχάσετε να τα βουτυρώσετε κι αυτά. Χαράσσετε κομμάτια στην πίτα και την ψήνετε στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Μπορείτε αν σας αρέσει η έντονη γεύση της κανέλας να ρίξετε και λίγη τριμμένη κανέλα σε κάποια από τα φύλλα. Όταν ψηθεί η πίτα την βγάζετε από τον φούρνο και όπως είναι ακόμα ζεστή ρίχνετε πάνω της το ρευστό μέλι. Αφήνετε την πίτα να απορροφήσει το μέλι και να κρυώσει λίγο. Η κολοκυθόπιτα του foodurismo τρώγεται χλιαρή αλλά και κρύα.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com

Πηγή: foodurismo.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ