Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρόνια

Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρόνια

Δείτε τη συνταγή

Είναι κάποια φαγητά που οι μανάδες τα κατέχουν καλύτερα, είναι μάλλον “περασμένα” στο DNA τους να τα φτιάχνουν ή είναι στο δικό μας να τρώμε από εκείνες. Σαν να λέμε μουσακάς, σουτζουκάκια, γεμιστά… Αυτά είναι φαγητά που τα περιμένεις από μια μάνα, ειδικά Ελληνίδα. Το χταπόδι με τα μακαρόνια ανήκει στην κατηγορία “μαμαδίστικα” φαγητά. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να το φτιάξετε. Μπορείτε να πάρετε φρέσκο χταπόδι και να σας βοηθήσει ο ψαράς στο καθάρισμά του ή ένα κατεψυγμένο που δεν έχετε και πολλά να κάνετε μιας και τα βασικά-”δύσκολα” του καθαρίσματος έχουν ήδη γίνει. Άρα, τί σας μένει… να φτιάξετε μια πηχτή νόστιμη σαλτσούλα για να μαγειρέψετε το θαλασσινό σας και να βαλετε ό,τι ζυμαρικό θέλετε μαζί. Φτιάξετε το χταπόδι με το κλασικό κοφτό μακαρονάκι, με πένες ή με σπαγγέτι.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο ενός περίπου κιλού (καθαρό βάρος) 200 ml κόκκινο κρασί (για το πρώτο βράσιμο του χταποδιού) 100 ml ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 200 ml κόκκινο κρασί (για το μαγείρεμα) 2-3 ντομάτες πολτοποιημένες ή ένα φλιτζάνι ντοματάκια ψιλοκομμένα 1 κουταλιά της σούπας πελτές 1 ξύλο κανέλας 1 φύλλο δάφνης αλάτι, πιπέρι 300 γρ. σπαγγέτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε το χταπόδι και το καθαρίζετε. Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι την κουκούλα, αφαιρείτε το “δόντι”, αυτό το σκληρό σημείο που βρίσκεται στη συμβολή των πλοκαμιών και ξεπλένετε καλά. Βάζετε το χταπόδι σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα, ρίχνετε και το κρασί και το αφήνετε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 50-60 λεπτά περίπου. Για να είστε σίγουροι αν είναι έτοιμο τρυπήστε το χταπόδι με πιρούνι, αν είναι μαλακό τότε έχει μαγειρευτεί μια χαρά. Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάτε το ζουμί που έχει βγάλει σε ένα μπολ. Στην ίδια κατσαρόλα αδειάζετε το λάδι, το αφήνετε να ζεσταθεί και προσθέτετε το κρεμμύδι και το τσιγγαρίζετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το χταπόδι αφού πρώτα το έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τον πελτέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα, πιπέρι και λίγο αλάτι. Προσέξτε μην το παρακάνετε με το αλάτι, κανονικά το χταπόδι δεν χρειάζεται αλάτι βάζουμε λίγο μόνο όταν το μαγειρεύουμε με μακαρόνια ή ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε στο φαγητο το ζουμί από το χταπόδι, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν 10-12 λεπτά. Αν δείτε ότι η σάλτσα αρχίζει να στεγνώνει ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό για να βράσουν σωστά τα μακαρόνια. Τρώτε το φαγητό όσο είναι ζεστό, ταιριάζει τέλεια με ένα ωραίο κόκκινο κρασί.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ