Καρκίνος ωοθηκών: Ο μαζικός έλεγχος δεν οδήγησε σε μείωση θανάτων

Πάνω από 4.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία από καρκίνο στις ωοθήκες

Καμία μείωση στον αριθμό των θανάτων από καρκίνο των ωοθηκών σε υγιείς γυναίκες, που υποβάλλονταν σε τακτικό έλεγχο, διαπίστωσε μεγάλη ιατρική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη ότι ο τακτικός έλεγχος γυναικών χωρίς συμπτώματα για καρκίνο των ωοθηκών σώζει ζωές, η μελέτη έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει. Πάνω από 200.000 γυναίκες στη Βρετανία υποβλήθηκαν σε ετήσιο έλεγχο για 16 χρόνια, με τη μελέτη να δείχνει ότι ο τακτικός έλεγχος δεν «μεταφράστηκε» σε μείωση του ποσοστού θανάτων από καρκίνο των ωοθηκών.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δύο μεθόδους ελέγχου: μαγνητική τομογραφία μία φορά τον χρόνο ή ανάλυση αίματος, πάλι μία φορά τον χρόνο, μαζί με υπερηχογράφημα, γνωστό ως πολλαπλό τεστ. Το πόρισμα της έρευνας αναφέρει ότι αν και το πολλαπλό τεστ εντόπισε μερικά κρούσματα σε πρώιμο στάδιο, καμία από τις δύο μεθόδους δεν οδήγησε σε μείωση των θανάτων. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν μπορούν να συστήνουν ετήσιο έλεγχο για το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού, καλώντας όσες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα να απευθύνονται στους ιατρούς τους.

Ο καθηγητής Μαές Παρμάρ, επικεφαλής της μονάδας κλινικών δοκιμών του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου, που συμμετείχε στη μελέτη, εξηγεί: «Οι θεραπευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η έρευνά μας έδειξε ότι ο μαζικός έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός σε γυναίκες που δεν εμφανίζουν συμπτώματα καρκίνου στις ωοθήκες. Σε γυναίκες που εμφανίζουν, όμως, συμπτώματα η έγκαιρη διάγνωση –και η κυκλοφορία νέων πιο αποτελεσματικών φαρμάκων– μπορεί να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση συνεχίζει να έχει καθοριστική σημασία για την επιβίωση της ασθενούς και για την ψυχική ηρεμία των οικείων της».

Πάνω από 4.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία από καρκίνο στις ωοθήκες. Η ασθένεια διαγιγνώσκεται δύσκολα στα αρχικά της στάδια, εξαιτίας των ασαφών της συμπτωμάτων, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, απώλεια όρεξης και πόνο στη μέση. Η έρευνα προσπαθούσε να διαπιστώσει εάν ο μαζικός έλεγχος θα οδηγούσε σε περιορισμό των θανάτων, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, όταν η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Γυναίκες ηλικίας 50 με 74 ετών συμμετείχαν στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2001 και 2015. Οι αιματολογικές εξετάσεις στην ομάδα του πολλαπλού τεστ αναζητούσαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CA125, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη σε ορισμένες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών. Το υπερηχογράφημα αναζητεί ανωμαλίες στις ίδιες τις ωοθήκες. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς προκάλεσαν απογοήτευση, αλλά μας έπεισαν για την επιτακτική ανάγκη εκπόνησης νέας πιο αποτελεσματικής στρατηγικής για έγκαιρη διάγνωση», λέει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια ογκολογικής γυναικολογίας Ούσα Μενόν.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ