Οι 5 λόγοι που σου στερούν την ευτυχία στην εργασία σου και πώς να την βρεις

Ποιοι είναι οι λόγοι που σου στερούν την ευτυχία στην εργασία σου και πώς μπορείς να την κερδίσεις;

Το να αισθανθείς πως η δουλειά που κάνεις δεν σου προσφέρει καμιά ευτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως από την μία ημέρα στην άλλη. Τις περισσότερες φορές περνάει ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να πεις ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό πως αυτό που κάνεις δεν σε ικανοποιεί, δεν σου δίνει καμία αίσθηση χαράς, ικανοποίησης και πληρότητας.

Αυτό το μεγάλο διάστημα για πολλούς ήταν το διάστημα της καραντίνας. Πολλοί αναγκάστηκαν για παραπάνω από ένα χρόνο να πηγαίνουν λιγότερες ημέρες στη δουλειά τους ή να μην πηγαίνουν καθόλου και να δουλεύουν μόνο μέσω της τηλεργασίας. Η απόσταση αυτή από το εργασιακό περιβάλλον λειτούργησε κάπως σαν αφύπνιση. Μια συνειδητοποίηση πως ίσως τελικά και να μην παίρνουν ευχαρίστηση από αυτό που κάνουν, και μια έντονη αμφισβήτηση για το αν θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Τι μπορεί να σε κάνει όμως να φτάνεις μέχρι αυτό το σημείο; Ποιοι είναι οι λόγοι που σου στερούν την ευτυχία στην εργασία σου και πώς μπορείς να την κερδίσεις;

Οι συνάδελφοί σου

Για πολλούς οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζονται είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που τους δίνουν – ή και όχι – χαρά στην εργασία τους. Και είναι λογικό εάν σκεφτείς πως με τους συναδέλφους σου περνάς περίπου το 1/3 της ημέρας σου. Εάν δεν μπορείς με κανέναν τρόπο να βρεις ένα κοινό σημείο επαφής μαζί τους για να εργαστείτε ομαλά, είναι πρόβλημα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί και αυτό που έχει σημασία είναι να βρεις τους πραγματικούς και να μιλήσεις στους συναδέλφους σου ή/και στον προϊστάμενό σου. Οι σχέσεις (ναι ακόμα και οι επαγγελματικές) θέλουν προσπάθεια και από τους δύο για να ισορροπήσουν και να εξελιχθούν. Δοκίμασε να κάνεις το δικό σου βήμα.

Νιώθεις πως έχεις εξουθενωθεί

Νιώθεις πως δουλεύεις σε τέτοιους ρυθμούς όπου δεν μπορείς να πάρεις πια ανάσα. Νιώθεις πως η δουλειά είναι μέσα στο μυαλό σου ό,τι και εάν κάνεις. Την ώρα που βλέπεις μια ταινία, όταν μαγειρεύεις και – φυσικά – όταν κοιμάσαι. Αυτό είναι επίσης ένα στάδιο στο οποίο έφτασες σταδιακά και όχι ξαφνικά. Απλά ποτέ δεν κατάλαβες πως έφτασες μέχρι το σημείο που αυτό το εργασιακό burnout να επηρεάζει τόσο τη ζωή σου. Και μάλλον ήρθε η ώρα να το διορθώσεις.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Προτεραιότητες! Το κλειδί που μπορεί να ανοίξει την πόρτα της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που μάλλον έκλεισες. Ξεκαθάρισε τι είναι σημαντικό, τι επείγον, τι και τα δύο ή και τίποτα στην εργασιακή σου ζωή αλλά και στην καθημερινότητά σου και επένδυσε αντίστοιχα το χρόνο και κυρίως την ποιότητα που του αρμόζει.

Δεν παίρνεις χαρά από κανέναν τομέα της ζωής σου

Καμιά φορά εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα για την εργασία μας αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι με κανέναν άλλον τομέα της ζωής μας. Και επειδή συνήθως η εργασία είναι ο “σάκος του μποξ” ξεσπάμε εκεί. Μήπως να αναζητήσεις τι άλλο δεν σε ικανοποιεί και πώς μπορείς να το αλλάξεις πριν ρίξεις το φταίξιμο στη δουλειά σου;

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Κάνε μια λίστα με τους τομείς που θεωρείς σημαντικούς στη ζωή σου. Μπορεί να είναι οι σχέσεις σου, η οικογένειά σου, η διασκέδαση σου, ένα χόμπι, τα κατοικίδια σου ή οτιδήποτε σε κάνει ή σε έκανε ευτυχισμένο/η. Βαθμολόγησε τον κάθε τομέα από το 0 έως το 10 ως προς την ικανοποίηση που σου δίνει την συγκεκριμένη στιγμή της ζωής σου. Φταίει ακόμα για όλα η εργασία σου;

Δεν βλέπεις κάποιο μέλλον σε αυτό που κάνεις
Μπορεί να νιώθεις πως έχεις κολλήσει στη συγκεκριμένη θέση εργασίας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό προφανώς σε κάνει και να βαριέσαι, και να μην έχεις όρεξη να προσπαθήσεις περισσότερο. Επίσης, ίσως έχεις πια μια ξεκάθαρη εικόνα πως αυτό που κάνεις δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν αλλάξεις θέση ή εταιρεία. Και αυτό σε στενοχωρεί και σε αγχώνει.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μίλα με τον ανώτερό σου για μια ενδεχόμενη προαγωγή ή αλλαγή ρόλου στην εταιρεία. Πριν το κάνεις φρόντισε να έχεις διερευνήσει τις ανάγκες της νέας θέσης, τις δεξιότητες που απαιτεί και κατά πόσο τις έχεις ή μπορείς να τις εξελίξεις.

Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις καριέρα

Εάν νιώθεις πως δυσανασχετείς με κάθε πτυχή της δουλειάς σου και όχι με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις καριέρα. Μπορεί να ακούγεται τρομερά δύσκολο και να φοβάσαι να κάνεις αυτό το βήμα, αλλά για πόσο θα μένεις σε μια κατάσταση που ουσιαστικά σε αρρωσταίνει και ψυχικά αλλά και σωματικά;

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Η οπτικοποίηση εδώ μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Φαντάσου πως θα ήταν μια πλήρης και ικανοποιητική καθημερινότητα για εσένα. Ποιο επάγγελμα θα ήταν ιδανικό; Πώς θα ήθελες να κυλάει η ημέρα σου; Μπορείς να το γράψεις σε ένα χαρτί και όταν έχεις βρει τη νέα σου καριέρα, δες τι εκπαίδευση χρειάζεται, ποιες δεξιότητες και πόσο χρόνο για να μπορέσεις να την εντάξεις στη νέα σου καθημερινότητα.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ