3.500 Ελληνόπουλα, το χρόνο εμφανίζουν ψυχωσικά συμπτώματα!

Newsroom
Newsroom

Λόγω κάποιου στρεσογόνου γεγονότος, όπως οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Στρεσογόνα γεγονότα στην προσωπική ή την οικογενειακή ζωή δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ψυχωσικά συμπτώματα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο 3.500 νέοι στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο παρόμοιο επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, περίπου 3.500 Ελληνόπουλα θα νοσήσουν για πρώτη φορά από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή του ψυχωσικού φάσματος, όπως Σχιζοφρένεια, Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή,  Σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή ή Ψυχωσική Διαταραχή οφειλόμενη στην χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ και του καθηγητή Ψυχιατρικής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής & αναπληρωτή Δ/τη του ΕΠΙΨΥ, Νίκο Κ. Στεφανή το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο εμφανίζεται συνήθως στην μετεφηβική ηλικία.

Χαρακτηρίζεται από την σταδιακή απώλεια της πραγματικότητας με συχνά συνοδά συμπτώματα  την εμφάνιση ακραίων ιδεών συνομωσίας, παρακολούθησης, δίωξης, ενοχής,  εξωπραγματικών ικανοτήτων, ακουστικών ψευδαισθήσεων, απορρύθμιση της διάθεσης προς κατάθλιψη ή μανία, αποδιοργάνωση της ομιλίας και συμπεριφοράς και δυσκολίες στην προσοχή συγκέντρωση και μνήμη.

Διαταράσσει την φυσιολογική ψυχοκοινωνική εξέλιξη των νέων ατόμων και, αν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί ολιστικά (πέραν της συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής), οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά σε υποτροπές, και συχνά στην χρονιότητα της ψυχικής νόσου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχική υγεία των νέων αλλά και στην επαγγελματική και κοινωνική τους απομόνωση και έκπτωση.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ