Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: 13 χρόνια από τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκέμβρη του 2008, λίγο πριν της 9μμ, στη συμβολή οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο 15χρονος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα

Δεκατρία  χρόνια συμπληρώνονται από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια, στιγματίζοντας τις 6 Δεκεμβρίου ως μια ημέρα σύμβολο ενάντια στην κρατική βία στις μαθητικές και φοιτητικές συνειδήσεις. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε σαν σήμερα.

Το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκέμβρη του 2008, λίγο πριν της 9μμ, στη συμβολή οδών Τζαβέλλα (μετονομάσθηκε μετά την δολοφονία σε οδό Αλέξη Γρηγορόπουλου) και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, σκοτώνοντας τον νεαρό ακαριαία.

Μαρτυρίες, από αυτόπτες μάρτυρες, αποκάλυψαν ότι η αντιπαράθεση αφορούσε ουσιαστικά φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μια ομάδα 4-5 ατόμων που κατέληξε με τον ειδικό φρουρό να πυροβολεί με ευθεία βολή στο πλήθος και να πετυχαίνει τον νεαρό μαθητή.

Στην αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού, φαίνεται πως είχε προηγηθεί επίθεση στον ίδιο και στον συνάδελφό του από ομάδα 30 κουκουλοφόρων με εκείνον να αντέδρασε πυροβολώντας 3 φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος με την τρίτη να εξοστρακίζεται και να πετυχαίνει τον Γρηγορόπουλο. 

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ και ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν

Την ημέρα που ξημέρωσε μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, διοργανώθηκαν πορείες από πολίτες για να εκφράσουν την οργή τους για το περιστατικό και την γενικότερη αγανάκτηση τους σχετικά με τους τρόπους που λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία. Μεταξύ των διαδηλωτών διάφορες ομάδες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με μεγάλη ένταση, σημειώνοντας καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.

Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, εκδηλώνοντας οι μαθητές την αντίδρασή τους στο περιστατικό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Κέρκυρα, Τρίκαλα και Ηράκλειο. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Τα αστυνομικά τμήματα της χώρας δέχονταν διαρκώς επιθέσεις με ρόπαλα, πέτρες και μολότοφ, ενώ μαθητές για δηλώσουν συμβολικά τον θυμό τους ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ. Παράλληλα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να αποφασίζονται καταλήψεις από τους φοιτητές.

Στις 9 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο πραγματοποιήθηκε κηδεία του Γρηγορόπουλου, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Επεισόδια πετροπόλεμου στην ευρύτερη περιοχή ακολούθησαν την κηδεία, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.

Μέσα στο γενικότερο χάος και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα βίας από κουκουλοφόρους διαδηλωτές αλλά και από αστυνομικούς. Αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν με αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους και ακόμη και να τα χρησιμοποιούν ρίχνοντας βολές στον αέρα, ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας έναντι τουλάχιστον δύο αστυνομικών.

Σοκάρει η μητέρα του Γρηγορόπουλου: Με αηδίασε το ενδεχόμενο να συναντήσω τον Κορκονέα

Για την δολοφονία του γιου της, για την αποφυλάκιση Κορκονέα και για την επανεξέταση της υπόθεσης μετά την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε μιλήσει η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Λόγοι υπεράσπισης επέβαλλαν στο να κατασκευαστεί μία εικόνα για τον Αλέξανδρο, διαφορετική από αυτή που πραγματικά ήταν το παιδί. Τη στιγμή που αποκλείστηκαν ψυχιατρικοί λόγοι στους δολοφόνους του, έπρεπε να κατασκευαστεί μια εικόνα Αλέξανδρου για να δημιουργήσει άλλοθι στους δολοφόνους του. Η σύζυγος του Κορκονέα μίλησε για παραβατικό παιδί με φάκελο στην ασφάλεια. Ο τότε συνήγορος του Κορκονέα μίλησε για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα πόλο, που είχε πάει ο Αλέξανδρος. Το παιδί μου δεν είχε καμία συμμετοχή σε επεισόδια όπως ειπώθηκε τότε», τόνισε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ακόμη τόνισε πως «προβάλλαμε το βίντεο στο δικαστήριο και φυσικά πουθενά δεν εμφανίζοταν το παιδί μου. Παρ ‘ολα αυτά στη μνήμη του κόσμου έχει αποτυπωθεί αυτή η εσφαλμένη εικόνα όπως και ο εξοστρακισμός της σφαίρας. Ήταν ευθεία βολή»

Άδικη και αναξιόπιστη η απελευθέρωση Κορκονέα

«Η απόφαση ήταν άδικη και αναξιόπιστη για τον Αλέξανδρο. Αθώωσαν τον Σαραλιώτη και επέβαλαν στον Κορκονέα τη μικρότερη ποινή. Ένας άνθρωπος που αποκαλούνταν “Ράμπο” δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σύννομο πρότερο βίο. Ο Σαραλιώτης που αθωώθηκε άκουγε τον Κορκονέα εκείνο το βράδυ. Ανέμενα τη συγκεκριμένη τροπή της υπόθεσης καθώς κατάλαβα ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα που δεν ήθελα να ξαναπάω στο δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με αηδίασε το ενδεχόμενο να συναντήσω τον Κορκονέα»

«Καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για αυτό που συνέβη. Ο Κορκονέας είναι αμετανόητος και θυμωμένος επειδή μπήκε φυλακή. Είναι υποκριτής καθώς ενόψει της απόφασης του Εφετείου εκδήλωσε το υποκριτικό ενδιαφέρον να με συναντήσει. Δεν το δέχθηκα αυτό καθώς με αηδίασε η σκέψη να λάβω μέρος σε μία θεατρική παράσταση με αυτόν, τη στιγμή που ήμουν σίγουρη για την υποκρισία του. Θεωρώ ότι θέλει να εξακολουθεί να ζει απερίσπαστος τη ζωή του χωρίς καθόλου τύψεις στη συνείδησή του, συλλογιζόμενος τι πήγε στραβά και μπήκε στη φυλακή.

Άλλωστε εκείνο το βράδυ είπε στη γυναίκα του «κάτι συνέβη στη δουλειά, φάτε και θα αργήσω». Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άφησε νεκρό τον Αλέξανδρο, ήξερε ότι έχει σκοτώσει και μα αργά βήματα απομακρυνόταν από το σημείο όπου έγινε η δολοφονία» τόνισε η μητέρα Γρηγορόπουλου.

«Ξέρετε πολλούς αντιεξουσιαστές να περιμένουν να τους πάρει η μητέρα τους από το κέντρο της Αθήνας;»

Μιλώντας για το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας Γρηγορόπουλου η κ. Τσαλικιάν είπε ότι «ο Αλέξανδρος είχε συνεννοηθεί μαζί μου, μετά την επίσκεψή του στο σημείο όπου τον είχε καλέσει ο φίλος του για να γιορτάσουν τη γιορτή του, στις 21:00 να τους πάω σε κάποια άλλη συγκέντρωση που υπήρχε εκείνο το βράδυ. Ξέρετε πολλούς αντιεξουσιαστές να περιμένουν τη μαμά τους να περιμένουν να τους πάρει η μητέρα τους από το κέντρο της Αθήνας; Μπορεί να αποδοθεί σε αυτό το παιδί ο χαρακτήρας του αντιεξουσιαστή;»

«Ήταν ένα παιδί απόλυτα δεμένο με τη μητέρα του, πονόψυχο και φιλήσυχο. Αρκετά με τις διαστρεβλώσεις γύρω από την υστεροφημία του. Θα ήθελα να γίνεται ένα ετήσιο μνημόσυνο με σεβασμό στην ψυχή του Αλέξανδρου» κατέληξε.

 

 

 

 

Κεντρική φωτογραφία Eurokinissi 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ