Αλεξανδρούπολη: Είμαστε σε ελεγχόμενη, κατάσταση

"Υπάρχουν ελλείψεις, δεν είμαστε αλάθητοι αλλά βάζουμε τα δυνατά μας"

Τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, τη δυναμική που έχει αναπτύξει, την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του συστήματος υγείας, λόγω και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων αλλά και την συσπείρωση του συνόλου των εργαζομένων για τη διαχείριση της κρίσης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Δ.Π.Θ και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του (ΠΓΝΑ), Γιώργος Δρόσος και ο καθηγητής παθολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Αιματολογίας του Δ.Π.Θ. Κώστας Ρίτης.

«Είμαστε σε μία ελεγχόμενη κατάσταση. Έχουμε ακόμη κρεβάτια Covid, που μπορούμε ν' αναπτύξουμε. Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα στη μονάδα (σ.σ. ΜΕΘ), είναι οριακά, αλλά αν χρειαστεί έχουμε προβλέψει κι εκεί ν' ανοίξουμε άλλα κρεβάτια. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας... Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει κι εμπλέκονται στις νοσηλευτικές πτέρυγες και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι πνευμονολόγοι, υπάρχουν γιατροί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, χειρουργικών ειδικοτήτων, ό,τι μπορούν να βοηθήσουν κι όμως βοηθούν... Έχουμε ακόμη κι άλλα περιθώρια να βοηθήσουμε. Εύχομαι να μη χειροτερέψουν τα πράγματα. Ακούγονται κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όσον αφορά στην ελάττωση του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτά όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πώς τα εκτιμούμε και να μην χαλαρώνουμε. Έχουμε ακόμη κάποιες δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας..», δήλωσε ο καθ. Γιώργος Δρόσος, σκιαγραφώντας τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης
Ο κ. Δρόσος υπογραμμίζει ότι «όχι μόνο οι διευθυντές αλλά και όλο το προσωπικό (σ.σ. από την ιατρική υπηρεσία, τη νοσηλευτική, την τεχνική και το διοικητικό), έχουν εμπλακεί και δουλεύουν ακατάπαυστα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τον κορονοϊό. «Συνήθως προβάλλουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή κάποιους και ξεχνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά... Ξέρετε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν πάνω από το ωράριό τους; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν ζητήσει να πάνε εθελοντικά σε μονάδες Covid;...», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το νοσοκομείο δεν ασχολείται μόνο με τα Covid

«Μη δίνεται η εντύπωση ότι το νοσοκομείο ασχολείται μόνο με τα Covid και τίποτα άλλο...», σημειώνει ο κ. Δρόσος, συμπληρώνοντας ότι τα επείγοντα και τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά, υπό αντίξοες συνθήκες, γιατί στο μυαλό χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών υπάρχει και το Covid, που με το επείγον τεστ δεν εξασφαλίζεται 100% ότι ο ασθενής δεν είναι θετικός. Τα ΤΕΠ που δέχονται ασθενείς... οι γυναικολόγοι, οι γυναίκες δεν σταμάτησαν να γεννάνε... Έχουμε τη μονάδα νεογνών, που είναι η μοναδική στην περιοχή και παίρνουμε δύσκολα περιστατικά απ' όλη την Α.Μ.Θ., Οι ασθενείς στο νεφρό, οι αιματολογικοί ασθενείς, που έχουμε μία εξαιρετική αιματολογική κλινική με ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, οι ογκολογικοί ασθενείς...».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ