Ανατιμήσεις χωρίς τέλος: Ξέφυγαν οι τιμές σε ηλεκτρικό και αγαθά

«Γονατίζουν» οι επιχειρήσεις από την ακρίβεια - Την ανιούσα πήρε και η τιμή στο σουβλάκι

Ανατιμήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 30% καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε όλα τα προϊόντα. Μισθωτοί και επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία και την ουκρανική κρίση. 

Κατά 10% έχει αυξηθεί η τιμή του ψωμιού, 8% τα δημητριακά και 30% τα ζυμαρικά! Την Παρασκευή το μαλακό σιτάρι κόστιζε 390 ευρώ ο τόνος, ενώ στην έναρξη της ρωσοουκρανικής σύρραξης η τιμή έφτασε τα 274 ευρώ, ενώ με την πρώτη εισβολή η τιμή ανέβκε στα 350 ευρώ.

Την.. ανιούσα πήρε η τιμή και στο σουβλάκι, με τους ιδιοκτήτες ψητοπωλείων να «μάχονται», ώστε να μην ανέβει κι άλλο. 

Οι ανατιμήσεις που σημειώνονται στην αγορά, επηρέασαν ακόμα και το φθηνό ελληνικό σνακ δρόμου – το σουβλάκι - , καθώς η τιμή του κρέατος, αλλά και των άλλων συστατικών έχει πια αυξηθεί.

«Πλέον οι αυξήσεις είναι οι υψηλές δεν συζητάμε γι αυτό. Ρωτάμε τον προμηθευτεί, έχει αλεύρι, έχει χοιρινό; Αν πει οκ, η τιμή έρχεται στο τέλος, πάψαμε να διαπραγματευόμαστε γιατί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Εικοσιδυός, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, το ξέφρενο ράλι στην άνοδο των τιμών δεν σταματά μέρα με τη μέρα. Η αύξηση στην ενέργεια είναι 100%, στα κρέατα 30 -40%, ήδη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε λίγο την τιμή αλλά δεν περιορίζεται πουθένα», αναφέρει από την πλευρά του ο Κώστας Σταυρόπουλος, επίσης ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη ένα σουβλάκι πίτα με γύρο που κόστιζε μέχρι πρότινος 3.50 ή 3.60 πλέον έχει ανέβει στα 3.80 και στα 3.90. Περίπου στο 10% είναι και η αύξηση στο τεμάχιο το σουβλάκι (καλαμάκι) η τιμή του οποίου κυμαίνεται από το 1.50 έως τα 2.00 ευρώ.

Στην Αθήνα προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Το τυλιχτό με γύρο από 2.50 ευρώ έχει ανέβει στα 2.60.

Η πίεση για τα καταστήματα fast food είναι ισχυρή, με τους ιδιοκτήτες να αδυνατούν όπως λένε να απορροφήσουν τις όποιες ανατιμήσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ