Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Σε πλήρη λειτουργία το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ με ενσωμάτωση ιδιωτικών δομών υγείας

Σε έξαρση παραμένει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας δοκιμάζοντας το σύστημα Υγείας και δυσκολεύει τη διαχείριση του τρίτου κύματος.

Οι φόβοι των ειδικών για την έκρηξη στους επιδημιολογικούς δείκτες επιβεβαιώθηκαν μετά τη ανησυχητική συνολικά χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου καταγράφηκαν 3.215 κρούσματα.

Παράλληλα, 46 ακόμη ασθενείς κατέληξαν αφότου νόσησαν με την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε 8 ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς την πρώτη Μαρτίου ήταν 1.176.

Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί των πολιτών – έχουν πραγματοποιηθεί πλέον 1.126.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, μια στερεή βάση για το τείχος ανοσίας που οικοδομείται και ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νέα συνεδρίαση για τον κορωνοϊο

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να αναλύσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων εισηγήσεων.

Το βέβαιο είναι ότι η επιδείνωση των επιδημιολόγων θα «ανασχεδιάσει» τον επιδημιολογικό χάρτη και με βάση τα τελευταία στοιχεία θα εντάξει κι άλλες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο».

Μία παράμετρος την οποία εξετάζουν και για την οποία ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, είναι ότι πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Αττική αλλά το σύνολο της χώρας.

Η χθεσινή «επίδοση» με τα 3.215 κρούσματα είναι η τρίτη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας, και η πρώτη αρνητική του έτους, ωστόσο αναμένονται και πιο μελανά επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 3.215 νέων κρουσμάτων οι περιοχές που διαγνώστηκαν τα περισσότερα ήταν: Αττική .1572, Θεσσαλονίκη 395, Αχαΐα 149.
Επίσης 150 νέα κρούσματα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, κρατούν πολύ επιφυλακτικούς αρκετούς ειδικούς της Επιτροπής όπως και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη λειτουργία, «ενσωματώνοντας» ιδιωτικές δομές υγείας στο ΕΣΥ είτε με συν-εφημέρευση είτε με νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αυτό, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» εντάσσεται σήμερα κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid ασθενείς, τη στιγμή που το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς κορωνοϊό.

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από αύριο και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG.

Τα δύο νοσοκομεία θα ξεκινήσουν να νοσηλεύουν covid ασθενείς, αξιοποιώντας το δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται από εργαζόμενους των νοσοκομείων αναφοράς.

Πρόκειται για τα δύο πρώτα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική που θα δεχθούν ασθενείς κορωνοϊού, καθώς η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορούσε σε non covid περιστατικά.
 

Δείτε επίσης:

94 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

3.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 46 θάνατοι

Τριψήφια η ποσοστιαία αύξηση του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο

Σε εξέλιξη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Στις ιδιωτικές κλινικές μη covid περιστατικά από το ΕΣΥ για 2-3 εβδομάδες

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ