Ανοιχτή κόντρα δικαστών και δικηγόρων για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Ανοιχτή κόντρα δικαστών και δικηγόρων για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι δικηγόροι, μέσω της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απαντούν, χωρίς να κατονομάζουν, στην πρωινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ως προς το ζήτημα της κοινής υπουργικής απόφασης για την υπολειτουργία των δικαστηρίων έως το τέλος Νοεμβρίου 2020, λόγω της πανδημίας.

Η ΕΔΕ το πρωί σε ανακοίνωσή της και στο πλαίσιο «του επιστημονικού της σκοπού», όπως ανέφερε παρείχε διευκρινήσεις, αλλά και ερμήνευσε ορθά –σύμφωνα με την ΕΔΕ- την από 6.11.2020 KYA  για την μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα άσκησε και κριτική.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ¨Ελλάδος είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των δικαστηρίων και η ΕΔΕ κατά.

Τώρα, η συντονιστική επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με έκπληξη λάβαμε γνώση της σημερινής ανακοίνωσης συνδικαλιστικού οργάνου λειτουργών της Δικαιοσύνης, η οποία μόνο ως προσπάθεια υποκατάστασης των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, που έχουν την ευθύνη εισήγησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, της Πολιτείας, που έχει την ευθύνη λήψης των σχετικών αποφάσεων, των πρόσφατα εκλεγμένων, από τους ίδιους τους δικαστές, διοικήσεων των δικαστηρίων αλλά και εκάστου Έλληνα δικαστή, που έχουν την ευθύνη αυθεντικής ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου, δύναται να εκληφθεί.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί δημοκρατικό πρόταγμα, πυλώνα της Δημοκρατίας, βασική έκφανση της κρατικής λειτουργίας αλλά και θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού εν ονόματι του οποίου και μόνο απονέμεται. Τα δικαστήρια λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές έννομες τάξεις, όπως επίσης συμβαίνει και με το σύνολο των λοιπών κρατικών λειτουργιών.

Στο βαθμό που επιμένουν να καταγράφουν τις άνω απόψεις και πρακτικές δεν καταλείπουν κανένα περιθώριο διαλόγου».

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ