Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιλογή Σβίγκου

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιλογή Σβίγκου
Newsroom
Newsroom

Εξελέγη Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής με ποσοστό 77%

Aντιδράσεις έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Μάλιστα οι αντίθετες φωνές που ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, προκάλεσαν την… αντεπίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησε με έντονο ύφος στους διαφωνούντες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ένας από αυτούς που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη συγκεκριμένη επιλογή είναι και ο Παύλος Πολάκης, o oποίος επέκρινε την επιλογή Τσίπρα και φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ράνια Σβίγκου ήταν ένα στέλεχος που στάθηκε απέναντι στη διεύρυνση του κόμματος και στην εισήγηση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε έντονο ύφος στον Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν εκφράζει εκείνος, ούτε και κανένας άλλος το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα συνολικά.

Οι ενστάσεις όμως στην επιλογή της Ράνιας Σβίγκου ήταν πολλές, τόσο από τους λεγόμενους «προεδρικούς», όσο και από την «Ομπρέλα», με χαρακτηριστική να είναι η παρέμβαση του Θοδωρή Δρίτσα, που εξέφρασε ένα μέρος της «Ομπρέλας» και όχι το σύνολο της. Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η πρόταση του προέδρου δεν είναι αρκετά «συνθετική». Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε ξανά με σθένος την επιλογή του, τονίζοντας ότι η όποια πρόταση στηρίχθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι ανάλογα με το ποιος ανήκει σε ποια ομάδα.

Η ομιλία Τσίπρα και η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως και τον Γιώργο Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση του εκλεγμένου από την κομματική βάση, συλλογικού οργάνου.

Εξηγώντας τους όρους της επιλογής του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ο γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές».

Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι «πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και την προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, την προοπτική για το κόμμα μας».

Εξελέγη με ποσοστό 77%

Εν τέλει, σύμφωνα με το In.gr, η Ράνια Σβίγκου εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 77%. Στις εκλογές για Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα, καθώς και για τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ψήφισαν 299, έγκυρα ήταν τα 298 ψηφοδέλτια.

Η Ράνια Σβίγκου έλαβε 228 ψήφους, ενώ λευκό «έριξαν» 70 ψηφοφόροι.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία θα αριθμεί συνολικά 41 μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ex officio ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας.

Πέραν των 38 προσώπων που συνθέτουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την ΠΓ, κατατέθηκαν επιπλέον τέσσερις υποψηφιότητες, των: Ν. Φίλη, Π. Λάμπρου, Μιχ. Σαμπατακάκη, Α. Καββαδία.

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ