Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά: Οι 3 βασικές προϋποθέσεις

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά: Οι 3 βασικές προϋποθέσεις

Αναλυτικές οδηγίες για το καθεστώς απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους μικρών ακριτικών νησιών εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Στη νέα εγκύκλιο (Ε.2170/2020) εξηγούνται όλα τα «θολά» σημεία του συστήματος απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι λόγοι που κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων, παρότι διατηρούν ακίνητο σε μικρό ακριτικό νησί, δεν «είδαν» μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει στην εγκύκλιό της ότι από το έτος 2020 και έπειτα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ δικαιώματα επί ακινήτων των μικρών ακριτικών νησιών, με πληθυσμό κάτω των 1200 κατοίκων. Αυτά τα νησιά βρίσκονται:

    στις Περιφερειακές Ενότητες Ικαρίας (Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα),
    Λήμνου (Άγιος Ευστράτιος),
    Σάμου (Σαμιοπούλα),
    Χίου (Οινούσες, Ψαρά και Αντίψαρα),
    της Καλύμνου (Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος),
    Καρπάθου (Σαρία και Κάσος),
    Ρόδου (Μεγίστη ή Καστελόριζο, Τήλος και Χάλκη),
    Κω (Γυαλί και Νίσυρος) καθώς και
    στον Δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Γαύδος) και
    στον Δήμο Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί),

Οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ωστόσο, δεν αρκεί η κατοχή ακινήτου στις παραπάνω περιοχές για να εγκριθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο θα πρέπει επιπλέον να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις σωρευτικά:
 

    α) τα δικαιώματα επί των ακινήτων να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και μόνο.

    β) τα φυσικά πρόσωπα να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας του άρθρου 4 του ν. 4172/2013 (Λ' 167), όπως ισχύει και

    γ) τα φυσικά πρόσωπα να έχουν την κύρια κατοικία τους στα εν λόγω μικρά ακριτικά νησιά. Κύρια κατοικία θεωρείται η δηλωθείσα ως τέτοια στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκατοικούμενη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρημένη ή ο φορολογούμενος φιλοξενείται σε αυτή.

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ισχύει για όλα τα ακίνητα, που βρίσκονται στα πιο πάνω ακριτικά νησιά και όχι μόνο για το ακίνητο της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου.


Παραδείγματα και οδηγίες

Παραδείγματα:

    Κάτοικος Φούρνων που έχει ένα ακίνητο στους Φούρνους και ένα ακίνητο στα Ψαρά, δικαιούται της απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα δικαιώματά του και στα δύο ακίνητα. Για τυχόν άλλα ακίνητα που βρίσκονται εκτός των ρητά αναφερόμενων στον νόμο νησιών βαρύνεται με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
    Κάτοικος Θεσσαλονίκης με ακίνητα μόνο στις Οινούσσες δεν απαλλάσσεται, καθώς η κύρια κατοικία του δεν βρίσκεται στα επίμαχα νησιά.

Η ΑΑΔΕ επιπλέον σημειώνει:

    Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν χορηγήθηκε η ανωτέρω απαλλαγή, παρότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, αυτή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με το συνημμένο στην Α.1272/2019 (Β' 2936) απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. υπόδειγμα 1Λ, το οποίο επέχει θέση δήλωσης. Η διαδικασία υποβολής του υποδείγματος 1Λ ορίζεται στην Α.1137/2020 (Β 2423) απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.
    Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα «δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Λ. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου», η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο TAXISnet του αιτούντος και στον λογαριασμό αυτού στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.gsis.gr).
    Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εκδίδεται πράξη απόρριψης, σύμφωνα με το συνημμένο στην Α.1272/2019 απόφαση Διοικητή Λ.Λ.Δ.Ε. υπόδειγμα 7, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο TAXISnet του φορολογουμένου.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ