Απειλείται με πρόστιμο ο ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο Κασσελάκη;

Newsroom
Newsroom

Τι λέει ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος

Τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, το δάνειο που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις ανάλυσε ο πρώην ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.

Όπως εξήγησε στον Status 107,7 αν έχει υπάρξει χρηματοδότηση από φυσικό πρόσωπο προς πολιτικό κόμμα που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ ανά έτος υποχρεούται το κόμμα να την επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο κατεβλήθη η χρηματοδότηση, διαφορετικά απειλείται με πρόστιμο 20% επί της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής του.

«Ο νόμος δεν εξαιρεί τους προέδρους μόνο την περίπτωση παραχωρήσεων στο κόμμα μέρους της αποζημίωσης βουλευτή ή ευρωβουλευτή του κόμματος πράγμα που δεν είναι ο κ. Κασσελάκης», επισήμανε, σημειώνοντας πως ο νόμος για δανεισμό κομμάτων κάνει λόγο για δανεισμό από τράπεζες.

«Εαν θεωρηθεί ιδιωτική χρηματοδότηση ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με πρόστιμο»

«Τα κόμματα ξέρουμε ότι είναι εντελώς ελλειματικοί οργανισμοί…Εν πάσει περιπτώσει θα το κρίνει η επιτροπή ελέγχου. Δεν θέλω να προκαταλάβω. Εάν πάντως θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόστιμο», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν το 20% πρόστιμο της ετήσιας επιχορήγησης το πληρώνει το φυσικό πρόσωπο ή το κόμμα, ο κ. Χρυσόγονος ξεκαθάρισε: «Το κόμμα. Θα παρακρατηθεί το 20% της χρηματοδότησης. Αν κρίνει η επιτροπή ελέγχου ότι παραβιάστηκε ο νόμος».

Το δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δάνεισε ο ίδιος χρήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να δάνεισε περίπου 250.000 ευρώ, στην Κουμουνδούρου, ώστε και οι εργαζόμενοι να πάρουν τους μισθούς τους και ταμειακά ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει χωρίς χρέη το 2023.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, καθώς τα οικονομικά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό, μιας και η κρατική επιχορήγηση συρρικνώθηκε σημαντικά μετά την εκλογική ήττα στη διπλή εκλογική αναμέτρηση που έγινε τους προηγούμενους μήνες.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ