«Βουτιά» 3,85% στο Χρηματιστήριο

Σε επίπεδα Μαρτίου 2021 γύρισε ο Γενικός Δείκτης

Στο βαθύ κόκκινο έκλεισε η εβδομάδα, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 3,85% και να προσγειώνεται στις 821,74 μονάδες. Η ημέρα ξεκίνησε πολύ άσχημα μετά την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια η οποία αύξησε περαιτέρω την ανησυχία των επενδυτών οδηγώντας την αγορά μέσα σε δυο εβδομάδες να χάνει 150 μονάδες από τα υψηλά της και να βρίσκεται σε επίπεδα τα οποία είχε αφήσει πίσω της ακόμη και στη μεγάλη συσσώρευση του 2021.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,11% και στις 1.970,98 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,72% και στις 1.449,57 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 6,68% και στις 545,18 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 11,38%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 12,71% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 21,09%.

Την προηγούμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει στις 944 μονάδες, σχεδόν κανείς από τους αναλυτές παγκοσμίως δεν περίμενε ότι την επόμενη ημέρα ο κόσμος θα ξυπνούσε με το άκουσμα της είδησης ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με τις αγορές να αντιδρούν με ένα βίαιο sell off που όμοιό του είχε να ζήσουν από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, όταν και ο Covid 19 σάρωνε τον κόσμο ως πανδημία.

Έτσι, ενώ οι αγορές προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πανδημία, χτυπήθηκαν και με πόλεμο και μάλιστα σε μέγεθος που δεν το περίμεναν λίγες μέρες πριν. Αν και οι αναταράξεις από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο ήταν εμφανείς στις διεθνείς αγορές το προηγούμενο διάστημα, ουδείς, ή έστω μικρή μερίδα επενδυτών, ανέμενε ότι η κλιμάκωση της έντασης θα ήταν τέτοιας κλίμακας που και για πόλεμο θα μιλούσαμε και σε μεγάλες οικονομικές κυρώσεις θα υποχρεωνόταν η Δύση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας, δηλαδή των ρωσικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας από το Swiftδημιουργεί προβλήματα και σε συνδεδεμένα μέρη από άλλες χώρες που έχουν έκθεση στη Ρωσική οικονομία και τις ρωσικές τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν και να πληρωθούν.

Με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζεται και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να γίνονται ολοένα πιο αυστηρές, οι ειδικοί αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους σε μία νέα πραγματικότητα, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Έτσι αναθεωρούνται τα σενάρια και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην Ευρώπη. Γύρω στα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το δημοσιονομικό κόστος καθώς τα προβλήματα στην παροχή ενέργειας και το μεγάλο πλήγμα που δέχονται τα νοικοκυριά σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, είναι πιθανό να πυροδοτήσουν νέο κύκλο κρατικών προγραμμάτων στήριξης στην Ευρώπη, παρόμοιων με εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown.

Τέλος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο στασιμοπληθωρισμός. Το εν λόγω σενάριο θέλει την οικονομία να επηρεάζεται αρνητικά σε τέτοιο βαθμό που θα εμφανίζει για καιρό χαμηλή ανάπτυξη σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Και βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ακολουθήσει μια νέα ύφεση μέχρι να υποχωρήσουν σημαντικά οι τιμές και ξεκινήσει ένας νέο κύκλος. Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι εάν υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης και μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, πιθανότατα το Χρηματιστήριο θα επιστρέψει στα προ ουκρανικής κρίσης επίπεδα σχετικά σύντομα.

Αλλά επειδή ένα τέτοιο σενάριο δείχνει να μην επιβεβαιώνεται στην παρούσα, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξουδετερωθεί ο γεωπολιτικός αντίκτυπος στην εγχώρια αγορά, ενώ όλα θα εξαρτηθούν και από τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 7,98% σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση με την Alpha BankAegeanEurobank και Τιτάνα να ακολουθούν κλείνοντας με απώλειες άνω του 6%. ΒιοχάλκοΠειραιώςΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες άνω του 5%, Λάμδα, Motor Oil, Ελληνικά πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΛΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 2% και η Ελλάκτωρ, Quest, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει με ήπιες απώλειες και την μετοχή του Σαράντη να κλείνει αμετάβλητη.

Πηγή: newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ