Η Κρήτη στις περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Newsroom
Newsroom

Ο κορωνοϊός επιμένει να «δίνει» πολλά κρούσματα, ενώ έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις

Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιείται αυτή την ώρα από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο του οργανισμού και αναπληρωτή καθηγητή  Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή.

Ο κ. Ζαούτης παρουσίασε πίνακες που δείχνουν, όπως είπε πως «όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο με την πανδημία, όλα τα κράτη έχουν αύξηση τον αριθμό κρουσμάτων. Αύξηση υπάρχει και στον αριθμό θετικότητας, με βάση των αριθμό των τεστ που διεξάγει το κάθε κράτος».

Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αύξηση.

Στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν είναι στο κόκκινο ενώ και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ φαίνεται πως είναι σε μικτά χρώματα στην Ελλάδα.

Τα στελέχη Όμικρον Β Α4 - Α5 είναι τα περισσότερα πλέον και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

 

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παρασκευής μίλησε για τις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι:

  • Ιόνιο
  • Νότιο Αιγαίο,
  • Κρήτη
  • και Αττική

Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Αύξηση των επαναλοιμώξεων

Αυτό που παρατηρείται, επίσης, είναι η αύξηση των επαναλοιμώξεων. Μάλιστα, υπάρχει αύξηση των νοσηλειών ωστόσο το θετικό είναι ότι αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των διασωληνωμένων.  

Αναλυτικότερα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-25 ετών.Το διάστημα από  την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ είναι 12 με 15 ημέρες.

Στο κύμα της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπως τονίστηκε, έχουν περάσει 28 ημέρες και δεν έχει φανεί ακόμη σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους καθηγητές, ότι πρόκειται για ένα ήπιο κύμα.

Ενδεχομένως η έξαρση με την παραλλαγή Όμικρον να είναι ακόμη πιο ήπια σε σχέση με άλλες εξάρσεις, σημειώθηκε. 

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η τέταρτη δόση παραμένει αποτελεσματική και σημαντική ακόμη και την πρόσφατη περίοδο ειδικά στις ομάδες άνω των 60 ετών.

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους καθηγητές, 150 με 200 χιλιάδες είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σχετικά με την αύξηση θανάτων τις τελευταίες ημέρες, οι καθηγητές επισήμαναν ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο εβδομάδας, «θεωρούμε πως πρόκειται για μια συγκυρία», υπογράμμισαν.

Προς το παρόν, τόνισαν οι καθηγητές, είμαστε σε αυξητική πορεία. Το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος δεν είναι δεδομένο. Εκτιμάται ότι η πίεση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει διαφορετική αλληλεπίδραση του ιού και των ασθενών με αυτή την παραλλαγή. Ο ιός δεν είναι τόσο παθογόνος, όπως με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό που μας απασχολεί ως ΕΟΔΥ είναι οι σκληροί δείκτες, σημείωσαν οι καθηγητές.

Εξετάζεται η χρήση μάσκας

Η Επιτροπή θα εξετάσει ξανά το μέτρο της χρήσης μάσκας, σημείωσαν οι καθηγητές, «παραμένουμε από τις πιο φειδωλές χώρες ως προς το συγκεκριμένο μέτρο. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και αξιολογούμε την κατάσταση».

Οι συστάσεις των ειδικών

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι - "Καμπανάκι" ΕΟΔΥ για την Κρήτη

Κορωνοϊός: Για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προειδοποιούν οι ειδικοί – Τί ζητούν

"Προσοχή προτού καταρρεύσει το σύστημα υγείας"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ