Διαρροή χημικών στις πρώην εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ έθεσε σε κίνδυνο σημαντικές ελληνικές ταινίες

Διασώθηκαν και φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος

Εκατοντάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με  υπογραφές σπουδαίων σκηνοθετών, που βρίσκονταν στις πρώην εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ, στο Μεταξουργείο, κινδύνεψαν να καταστραφούν ολοσχερώς μετά από διαρροή χημικών που υπήρξε στο κτίριο. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ευτυχώς, διασώθηκαν και φυλάσσονται πλέον με ασφάλεια.
Το κτίριο των πρώην εγκαταστάσεων της Φίνος Φιλμ
Ανάμεσα στις 500 μπομπίνες που βρίσκονταν στο ιστορικό κτίριο της Φίνος Φιλμ, στην οδό Χίου 53, ήταν και αυτές με «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και τις «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α. 

Η διαρροή χημικών σημειώθηκε το Σάββατο θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα σημαντικά αυτά κινηματογραφικά έργα που αποτελούν ζωντανά τεκμήρια της εγχώριας οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε για το γεγονός ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για σύχγρονο πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ήρθε σε επαφή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκπρόσωποι του οποίου έσπευσαν στο σημείο, συνέλεξαν το πολύτιμο υλικό και το μετέφεραν με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του όπου θα γίνει η αναλυτική καταγραφή του και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψηφιοποίησής του. Η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς του υλικού πραγματοποιήθηκε, με την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέσα σε τρεις ημέρες.
Κάποιες από τις πολύτιμες μπομπίνες που κινδύνεψαν να καταστραφούν
«Αναλογιζόμενος κανείς τις εκατοντάδες ταινίες που διασώσαμε, αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου, νιώθει δέος απέναντι στην πολιτιστική αξία τους, αλλά και τρόμο στη σκέψη πως ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού σινεμά βρισκόταν για χρόνια εκτεθειμένο σε κίνδυνο ολοσχερούς απώλειας ή καταστροφής. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ως θεματοφύλακας της ελληνικής κινηματογραφίας, και ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διασώζοντας αυτά τα υλικά κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε με νόημα ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και πρόσθεσε: «Η δουλειά όμως που πρέπει να γίνει δεν τελειώνει εδώ, αντιθέτως μόλις αρχίζει. Μαζί με το ΕΚΚ και αξιοποιώντας και τους πόρους που εξασφαλίσαμε ως ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το σύγχρονο πολιτισμό, θα υλοποιήσουμε μία σειρά από έργα, προκειμένου να αναδείξουμε την ελληνική κινηματογραφία και τους δημιουργούς της, όπως τους αξίζει».

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ