Διευκρινίσεις από τη Μητρόπολη Πειραιώς για το κείμενο κατά του Μ. Θεοδωράκη

Διευκρινίσεις από τη Μητρόπολη Πειραιώς για το κείμενο κατά του Μ. Θεοδωράκη

"Το κείμενο δεν αποτελούσε δήλωση του Μητροπολίτη" επισημαίνεται σε νέα ανακοίνωση

Διευκρινίσεις δίνει η Μητρόπολη Πειραιώς σχετικά με το προκλητικό κείμενο κατά του Μίκη Θεοδωράκη, που δημοσιεύτηκε λίγες εβδομάδες έπειτα από τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και παγκόσμιου Έλληνα.

Σε σχετική ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου της Μητρόπολης Πειραιώς αναφέρει ότι τα όσα γράφτηκαν για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση του Μητροπολίτη Πειραιώς, αλλά ανακοίνωση του γραφείου επί των αιρέσεων και επισημαίνεται ότι πάγια τακτική του Μητροπολίτη «είναι να μην λογοκρίνει τους συνεργάτες του».

Μητρόπολη Πειραιώς: Οι διευκρινίσεις για το κείμενο

«Τα όσα γράφτηκαν για τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη και μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, αλλά ανακοινωθέν του Γραφείου επί των Αιρέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Μητροπολίτη.

Όπως επισημαίνεται, «οι καλώς γνωρίζοντες θα ενθυμούνται ότι πάγια τακτική του Σεβασμιωτάτου είναι να μην λογοκρίνει τους συνεργάτες του στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Ως εκ τούτου, κακώς η εν λόγω δημοσίευση θεωρήθηκε ως προσωπική δήλωση του Σεβασμιωτάτου».

Μητροπολίτης Πειραιώς

Το προκλητικό κείμενο για τον Μίκη Θεοδωράκη

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, η Μητρόπολη Πειραιώς άσκησε έντονη κριτική για τις τιμές που αποδόθηκαν στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Μάλιστα, χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανούσιες τις «εκδηλώσεις τιμής του έργου και του προσώπου του».

Στο άκρως προκλητικό κείμενο με τίτλο «Ανησυχητικά φαινόμενα ειδωλοποιήσεως ανθρώπων σπουδαίων κατά κόσμον», που υπέγραψε το Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, τονίζεται ότι «δεν “πέφτουμε στην παγίδα” να τον αποθεώσουμε, έχοντας υπ’ όψη μας την προσωπική του ζωή και τον ασταθή πολιτικό χαρακτήρα του».

«Πολύ περισσότερο δεν έχουμε δικαίωμα να τον τιμήσουμε, ή να τον προβάλουμε, ως πρότυπο προς μίμηση μέσα στον χώρο της Εκκλησίας» αναφέρεται ακόμα στο κείμενο.

Η Μητρόπολη Πειραιώς παραδέχεται την «σπάνια ιδιοφυΐα στο χώρο της μουσικής με παγκόσμια ακτινοβολία του Θεοδωράκη», όμως θεωρεί ως «αρνητικό στοιχείο στις μουσικές του συνθέσεις ότι τα έργα που μελοποίησε ήταν, κατά κανόνα, έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών».

Διαβάστε επίσης:

Μητρόπολη Πειραιώς: Προκλητικό κείμενο κατά του Μίκη Θεοδωράκη – “Ανούσιες οι εκδηλώσεις τιμής”

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ