Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δύο κρούσματα σαλμονέλας - Ακατάλληλο το νερό στον Βόλο για ανθρώπινη χρήση

Newsroom
Newsroom

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα θέματα δημόσια υγείας, στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας σε όλες τις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες για θέματα υγείας. Έχουν διαγνωστεί 53 νέα περιστατικά που αφορούν σε γαστρεντερίτιδα και 66 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού. Συνολικά έχουν διαγνωστεί 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Δύο νέα κρούσματα σαλμονέλας

Παιδί εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε μοριακή μέθοδος ανίχνευσης παθογόνου σχετιζόμενου με το γαστρεντερικό, ανίχνευση σαλμονέλας. Και σε δείγμα κοπράνων που ελήφθη επίσης σε παιδιατρικό ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου, πάλι περιστατικό σαλμονέλας. Τα περιστατικά βρίσκονται σε περαιτέρω διερεύνηση. Συνολικά έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα σαλμονέλας.

Συρροές γαστρεντερίτιδας σε Σκιάθο και περιοχή Σοφάδων

Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπήρξε μια μικρή συρροή κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, η οποία φαίνεται να βαίνει μειούμενη -με 12 ενεργά περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Με βάση την εργαστηριακή διερεύνηση που έχει γίνει, η συρροή αυτή δεν σχετίζεται με πλημμυρικά φαινόμενα και οφείλεται σε μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Η περιοχή βρίσκεται υπό αυξημένη και εντατική διερεύνηση και έτσι, με βάση και το ότι ο τελευταίος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση, δεν εμπνέει ανησυχία.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρξε και στην περιοχή των Σοφάδων, με 7 νέες δηλώσεις το Σάββατο. Η αύξηση και αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Νοσηλείες 15 με γαστρεντερίτιδα και 24 με λοίμωξη του αναπνευστικού

Σε σχέση με τις νοσηλείες, υπάρχουν 5 νέες νοσηλείες το Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, σύνολο 8 νέες νοσηλείες και το σύνολο των νοσηλευόμενων ατόμων στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι στις 15.

Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχουμε 7 νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μία στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ το σύνολο των νοσηλειών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι 24 ασθενείς.

Ποιότητα νερού

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ την ποιότητα του νερού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι δύο βασικές πηγές που μπορεί κανείς να μολυνθεί είναι τα νερά της πλημμύρας, σημείωσε. Με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα, 269 λήψεις σε όλες τις περιοχές, υπάρχουν αλλαγές στους εξής Δήμους:

Στον Δήμο Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, στις οποίες κρίνεται ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση.

Στον Δήμο Αργιθέας, ολόκληρος ο δήμος, και στον Δήμο Πύλης, στις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με την ενημέρωση και τα αποτελέσματα που στάλθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στην περιοχή του Βόλου οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα αυξημένη επιβάρυνση, ωστόσο το δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Προς το παρόν, το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, άρα θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τις οδηγίες προστασίας.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο Δήμο Αλμυρού κατάλληλο, Δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, Δήμος Παλαμά ακατάλληλο, Δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, Δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, Δήμος Μουζακίου κατάλληλο, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, στον Δήμο Λάρισας κατάλληλο, Δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, Δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, Δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, Δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, Δήμος Αγιάς κατάλληλο, Δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις και στον Δήμο Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στο Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων που είναι ακατάλληλο, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογύρη, Γενέση, Αρδάνι, Παλαιόπυργου και Ράξα που παραμένει ακατάλληλο.

Στο Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων.


Εντομολογική επιτήρηση

Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση, ανευρέθησαν δύο ώριμες προνύμφες στην περιοχή των Σοφάδων και την περιοχή Αγίας Παρασκευής πριν την Άμπελο και ακολουθούν παρεμβάσεις με προνυμφοκτόνα.

Επίσης, καταγράφηκαν δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Τρικκαίων, με πιθανή έναρξη πριν από το φαινόμενο των πλημμυρών.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και της λεϊσμανίασης, παρέχοντας διαγνωστικά τεστ.

Ξεκίνησε μετά και από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει η συλλογή των νεκρών ζώων. Ακολουθεί απολύμανση για να μειωθεί το μολυσματικό φορτίο, όπως επίσης ακολουθεί απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει, οργανωμένα με συνεργεία και κατάλληλα μηχανήματα, ο καθαρισμός των περιοχών.

Τέλος, στην περιοχή βρίσκονται ειδικά κλιμάκια, για την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ένα σοκ, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ