Ένας Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος στα βήματα των αρχαίων προσκυνητών του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα

Newsroom
Newsroom

Το Καμίνο ντε Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα κρατάει από την περίοδο του μεσαίωνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς δρόμους στην Ευρώπη

Αφού έχει διασχίσει όλες τις ηπείρους τρέχοντας, αφού έχει κάνει υπερμαραθωνίους μέσα σε ζούγκλες, ο υπερμαραθωνοδρόμος Θέμος Σγούρας πρόκειται να προσθέσει ακόμα έναν στο ενεργητικό του. Αυτή τη φορά θα ακολουθήσει τα βήματα προσκυνητών εδώ και αιώνες και θα περπατήσει ή τρέξει τη διαδρομή CAMINO για την υποστήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Δεσμός». Η δράση ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου από το Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων και θα ολοκληρωθεί μετά από 37 ημέρες στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα της Γαλικίας.

Την ώρα της συνέντευξης βρισκόταν σε έναν αγροτουριστικό ξενώνα, σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Μαρκίνα, στη Χώρα των Βάσκων, αφού είχε ολοκληρώσει την τρίτη από τις 37 ημέρες. Είχε μόλις 12 βαθμούς Κελσίου και έβρεχε.

Το πρωί ξεκινά συνήθως με τρέξιμο, ανάλογα με τις καιρικές και τις μορφολογικές συνθήκες αλλά και την φυσική του κατάσταση. Στη συνέχεια σταματά στο επόμενο χωριό για φαγητό και συνεχίζει περπατώντας, φωτογραφίζοντας ή βιντεοσκοπώντας παράλληλα από τη νέα πρόκληση. Όπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ένα κομμάτι είναι αθλητικό και το άλλο είναι βιωματικό, «όπως χρειάζεται να είναι ένα Camino», καθώς μιλάει και γνωρίζεται με τους ντόπιους.

Το Καμίνο ντε Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα κρατάει από την περίοδο του μεσαίωνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς δρόμους στην Ευρώπη και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα για τους Καθολικούς. Έχει πολλές εναλλακτικές διαδρομές μέσα στην Ισπανία και πιστοποιηθεί και ως Πολιτιστική Διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ το 1985 αναγνωρίστηκε και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Διασχίζει τη Χώρα των Βάσκων, την Καντάμπρια, την Αστούρια και τη Γαλικία και η διαδρομή είναι πολυποίκιλη: απομονωμένες αμμώδεις παραλίες, απόκρημνοι βράχοι, ατέλειωτα λιβάδια, ο Ατλαντικός ωκεανός, ιστορικές πόλεις και πυκνά δάση. Σήμερα αποτελεί μια σπουδαία βιωματική εμπειρία για χιλιάδες άτομα, μια ευκαιρία επαφής με τη φύση, με τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, την ιστορία.

   «Ξεκίνησα να κάνω μαραθωνίους πριν από πολλά χρόνια, στη συνέχεια έπαιρνα μέρος σε κάτι αγώνες που είναι πέντε μέρες σε ζούγκλες, στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, όπου τρέχεις μέσα σε πέντε μέρες 250 χιλιόμετρα. Όλα αυτά ήταν και βιωματικά βέβαια αλλά ήταν και αθλητικά. Το Καμίνο με τράβηξε γιατί πάντα ήθελα το επόμενο να είναι κάτι διαφορετικό και να με τσιγκλάω λιγάκι. Με τράβηξε αυτή η επαφή με τον κόσμο, ότι θα μπορώ να γνωρίζω ανθρώπους και να τους μιλάω. Δεν χτυπιέσαι απλά με τα χιλιόμετρα και είσαι μόνο αθλητής. Εδώ ξεκίνησα να τρέχω αλλά είμαι σίγουρος ότι όσο περνούν οι μέρες θα μειώσω τη λογική μου να τρέχω στο Καμίνο και θα μπω στο πνεύμα των προσκυνητών, κάτι που δεν συνδέεται απαραίτητα με τη θρησκεία», λέει ο κ. Σγούρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Μαζί του κουβαλά τα απολύτως απαραίτητα: μερικές αλλαξιές και εξοπλισμό, πράγματα που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 14 κιλά. Με αυτά θα πορεύεται για τις επόμενες 40 ημέρες.

   Στην Ισπανία αντιμετωπίζουν τους προσκυνητές του Καμίνο με μεγάλο σεβασμό, κάτι που επιβεβαιώνει ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος. Στην περίπτωσή του, όμως, εντυπωσιάζονται και λίγο παραπάνω που ένας Έλληνας μη καθολικός πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τα χνάρια των αρχαίων προσκυνητών.

   To εγχείρημα έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη συγκέντρωση δωρεών για τη δράση του «Δεσμού». Ο Θέμος Σγούρας γνωρίζει τον «Δεσμό» εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήρθε σε άμεση επαφή με το έργο του μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, της οποίας είναι κάτοικος. Εν μέσω του πρώτου lockdown λόγω COVID, αποφάσισε ότι αφού δεν μπορεί να τρέξει εκτός των τειχών, μπορεί να τρέξει στη αυλή του σπιτιού του. Έτσι στις 25 Απριλίου του 2020, έτρεξε περίπου 48 χλμ στην αυλή του, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την συγκεκριμένη οργάνωση.

   Ο Θέμος Σγούρας θα φτάσει στον τελικό προορισμό του στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα στις 2 Αυγούστου και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ