Ενας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι ο ιός είναι κατασκεύασμα

Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μία σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αβεβαιότητα και ανησυχία για την υγεία και την οικονομία, αλλά και μπόλικη καχυποψία για τις πραγματικές αιτίες και τις προεκτάσεις της επιδημίας καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για την «Καθημερινή». Αναλυτικότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μία σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Το 84% δηλώνει «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Η απειλή διακρίνεται ευκρινέστερα από τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους περισσότερο μορφωμένους. Κατ’ επέκταση το 76% θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα και η όποια ζημία στην οικονομία ήταν «σίγουρα αναγκαία» ή «μάλλον αναγκαία».

Διαπιστώνεται μια σχετική πόλωση, αφού η αναγκαιότητα των μέτρων υποστηρίζεται από το 90% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά μόνο από το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανησυχία είναι διάχυτη. Το 32% ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική κατάσταση, το 23% για την υγεία και το 42% και για τα δύο εξίσου. Ολο αυτό το υπόστρωμα φόβου και ανησυχίας για το μέλλον έχει πλέον μια πιο έντονη οικονομική διάσταση γι’ αυτό οι πολίτες, παρά το γεγονός ότι δεν αμφισβητούν την αναγκαιότητα των μέτρων, δεν επιθυμούν την επανάληψή τους σε περίπτωση δεύτερου κύματος της επιδημίας το φθινόπωρο. Το lockdown έπληξε την ελληνική κοινωνία τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, με αποτέλεσμα σήμερα την επανάληψη οριζόντιων μέτρων περιορισμού σε όλους σε περίπτωση δεύτερου κύματος να την υποστηρίζει μόλις το 21%. Το 65% επιθυμεί μόνο μέτρα περιορισμού κατά περίπτωση, ενώ το 10% δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να περιοριστεί μόνο σε συστάσεις και ότι οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της τήρησης αυτών των συστάσεων.

Η καχυποψία

Ερχόμαστε τώρα στο κεφάλαιο της καχυποψίας και των θεωριών συνωμοσίας που πάντοτε ευδοκιμούν στο εύκρατο ελληνικό κλίμα – αν και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε μια παγκόσμια «επιδημία» παραπληροφόρησης αντίστοιχη με την πανδημία του κορωνοϊού. Ενα βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσο χαμηλότερη είναι η μόρφωση και όσο χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση τόσο αυξάνεται η αντίσταση στην αποδοχή της επίσημης ερμηνείας για την προέλευση του κορωνοϊού (ότι δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση). Μοιάζει σαν οι οικονομικά λιγότερο ευνοημένοι (λόγω και των λιγότερων μορφωτικών εφοδίων τους) να εντάσσουν και τον κορωνοϊό στην ήδη υπάρχουσα απορριπτική στάση τους απέναντι στις επίσημες δομές στις οποίες αποδίδουν ευθύνη για τη δική τους κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, ένας στους τρεις πιστεύει ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης (33%), για την επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού (33%) καθώς και ότι χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα εις βάρος των προσωπικών δεδομένων των πολιτών (35%). Το ποσοστό αυτό είναι υψηλό, αλλά μειοψηφικό.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ