Έντονο το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις "μάχης" τα στρατόπεδα Κασσελάκη - Γεροβασίλη

Newsroom
Newsroom

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Σε διαρκή αναβρασμό βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη, που πιθανότατα θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Οι τηλεφωνικές επαφές και οι συσκέψεις είναι στο ζενίθ, καθώς πιθανότατα το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε και θα μιλήσουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη, η αντιπρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, απαντώντας στο «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» του Στέφανου Κασσελάκη.

Εξάλλου, όπως έγραφε νωρίτερα το Cretalive, σύμφωνα με πληροφορίες ο A. Τσίπρας θα βγει το επόμενο διάστημα με ανοικτή δήλωση στήριξης στην Όλγα Γεροβασίλη, με ό,τι σημαίνει αυτό καθώς για πρώτη φορά θα πάρει θέση ανοικτή υπέρ ενός υποψηφίου.

Η επιλογή της Όλγας Γεροβασίλη αποφασίστηκε σε νυχτερινή σύσκεψη 8 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη.

Στην σύσκεψη παρόντες ήταν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης. Από τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, οι περισσότεροι κατέληξαν στην Όλγα Γεροβασίλη ως την υποψηφιότητα που σε αυτή τη φάση μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στην πολιτική και να αποτελέσει την πιο αξιόπιστη πρόταση ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Αμέσως την κάλεσαν στο τηλέφωνο και της ζήτησαν να μπει και εκείνη στη σύσκεψη και η κα Γεροβασίλη φέρεται να αποδέχθηκε την πρόκληση-πρόσκληση. Ακολούθησαν διαδοχικά ραντεβού της Όλγας Γεροβασίλη με στελέχη που έχουν ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραμερίζει για το κοινό καλό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το iefimerida.gr, το παρασκήνιο είναι οργιώδες. Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί ως προς το πότε, την ημερομηνία των τετραπλών εκλογών. Η πλευρά Κασσελάκη επιμένει σκληρά να στηθούν κάλπες εντός δέκα ημερών, κάτι το οποίο απορρίπτει διαρρήδην η άλλη πλευρά, επιχειρηματολογώντας ότι δεν γίνεται να γίνουν 4 παράλληλες εκλογικές διαδικασίες (για πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Βάσεις) μέσα στο ελάχιστο αυτό χρονικό περιθώριο και ζητούν έναν με δύο μήνες. Προβλέπεται ότι θα υπάρξει έντονη διαμάχη ως προς αυτό και ίσως καταλήξει σε μια μέση λύση, είτε δηλαδή το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου είτε το πρώτο του Απριλίου. Σημειωτέον, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι υποχρεωμένος - ως ομογενής - να παρουσιαστεί στο στρατό μέσα Μαρτίου, καθώς δεν μπαίνει με ΕΣΣΟ αλλά όποτε επιλέξει, οπότε ίσως το καθυστερήσει για Ιούνιο.

'Ενα ακόμη πεδίο σύγκρουσης αναμένεται να είναι το πώς θα γίνει η  όλη διαδικασία: Αν δηλαδή θα ακολουθηθεί το «υβριδικό μοντέλο» που θέλει η πλευρά Κασσελάκη, με φυσική παρουσία και ηλεκτρονική ψηφοφορία ή το κλασικό που θέλει η άλλη πλευρά, καθώς διατυπώνει ενστάσεις για την διαβλητότητα του υβριδικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, μετά το πρώτο σοκ, σε ορισμένους φαίνεται ότι επικρατούν και δεύτερες σκέψεις για το... εάν. Με δεδομένο ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, μπορεί να αποφασίσει θεωρητικώς ακόμη και να μην γίνουν καν κάλπες για αρχηγό! Να απορριφθεί δηλαδή η πρόταση και να μεταφερθούν οι όποιες εξελίξεις για μετά τις ευρωεκλογές. Είναι ένα σενάριο που προωθούν στελέχη του «ενδιάμεσου χώρου» τα οποία στηρίζουν μεν Κασσελάκη αλλά δεν θέλουν να τα σπάσουν και με την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που όλα δείχνουν ότι στηρίζει αναφανδόν την υποψηφιότητα Γεροβασίλη. Με άλλα λόγια, μια άλλη βερσιόν της συμφωνίας που επήλθε τελικώς στην θυελλώδη Πολιτική Γραμματεία με την παρέμβαση του Νίκου Παππά. Είναι μια λύση που οδηγεί σε προσωρινή ανακωχή και αποφυγή ενός νέου διχασμού, λένε κάποιοι. Ωστόσο άλλοι - ακόμη και όσοι είχαν προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη να μην σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, αγνοώντας την προτροπή του - θεωρούν ότι από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πρόκληση, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει και μάλιστα για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες. Σημειωτέον, ότι στα όργανα (Κεντρική Επιτροπή και Συνέδριο) διατηρεί ισχυρή επιρροή ο Νίκος Παππάς.

Πώς διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα»

Σε κάθε περίπτωση, τα στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται.

Η πλευρά Κασσελάκη παραμένει ως έχει, με τα στελέχη που τον στηρίζουν να είναι τα γνωστά: ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Θανάσης Οικονόμου κ.ά.

Την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, εφόσον τελικώς κατατεθεί, θα στηρίξουν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν έρθει σε ρήξη με τον κ. Κασσελάκη, πλην Τζάκρη, Τελιγιορίδου. Ο κ. Βασιλειάδης μετείχε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, στη σύσκεψη των 8 χθες βράδυ και δήλωσε (στον ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «δεν είναι αυτονόητη» μια νίκη Κασσελάκη.

Η πιο «ηχηρή» μετατόπιση από το στρατόπεδο Κασσελάκη -αν και δεν «κουβαλά» στελέχη μαζί του- αφορά στον Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος έχει περάσει στην «απέναντι όχθη» και αναμένεται να στηρίξει Γεροβασίλη.

Η στάση Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη

Ο Νίκος Παππάς -που διαθέτει αξιόλογη εσωκομματική επιρροή και μηχανισμό- φαίνεται να έχει γεφυρώσει το χάσμα στις σχέσεις του με τον κ. Κασσελάκη, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις δεν μπορεί κανείς να προδικάσει με ασφάλεια την τελική του στάση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο κ. Παππάς μπορεί μεν να μετείχε στη νυχτερινή σύσκεψη των 8, αλλά προσανατολίζεται σαφώς να στηρίξει εκ νέου τον Στέφανο Κασσελάκη.

Γρίφο αποτελεί η τελική στάση του Παύλου Πολάκη. Στην τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να δήλωσε ότι «νιώθω άσχημα απέναντί σας γιατί στήριξα Κασσελάκη το καλοκαίρι», δείχνοντας ότι, μετά την κόντρα τους για τα ομόφυλα ζευγάρια, περνά στην απέναντι όχθη. Ωστόσο, ούτε οι σχέσεις του με την Όλγα Γεροβασίλη είναι οι καλύτερες, καθώς ήταν εκείνη που είχε εισηγηθεί δύο φορές τη διαγραφή του.

Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Παύλος Πολάκης θα παραμείνει στη στάση της ουδετερότητας, όπως έκανε με τη δήλωσή του στο Documento, στη λογική της ισορροπίας: «Προτρέπω κάποιους επίδοξους αρχηγούς να μην βλέπουν τον απογευματινό ίσκιο τους και να τον περνούν για το μπόι τους, και σε κάποιους άλλους να ξεκαβαλικέψουν το καλάμι που πρόωρα καβάλησαν...». 

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία via EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης - Γεροβασίλη στην μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ!

Στ. Κασσελάκης: «Το κόμμα πρέπει να γίνει κόμμα μελών»    

Συνάντηση Τεμπονέρα με Γεροβασίλη

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ