Έως και 2 χρόνια φυλακή για τους γονείς - αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Έως και 2 χρόνια φυλακή για τους γονείς - αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και οι ποινές γίνονται πιο αυστηρές.

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις έρχονται πλέον οι γονείς - κηδεμόνες μαθητών που δεν μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο. Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησαν νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο

Όταν τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα τους, εξαιτίας των γονιών τους, ο διευθυντής εγγράφως τους ενημερώνει . Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα. Πάντως, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς το διάστημα κατά το οποίο μαθητές είναι πολύ μεγάλο και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω των απουσιών.

Η «χαλαρή» νομοθεσία
Στην πραγματικότητα η νομοθεσία μέχρι τώρα ήταν μάλλον «χαλαρή» αφού στο νόμο 1566\1985 αναφερόταν ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Η τιμωρία ήταν ένα αστείο ποσό περίπου στα 59 ευρώ! Ακόμη και αυτό όμως καταργήθηκε το 2019, όταν έγιναν αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μικρός ο αριθμός γονέων, που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο με εξαίρεση κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά και κάποιες ακόμη σε «απομονωμένες» περιοχές. Τώρα όμως λόγω της πανδημίας και με την εικόνα, που επικρατεί στα σχολεία, με τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών και τα γενικότερα φαινόμενα βίας, που προκαλούν διάφοροι «γονείς-αρνητές», επανήλθε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει υποχρεωτική.

Δείτε επίσης:

Οι αρνητές γονείς και στην Κρήτη προκαλούν αλλαγές στο νόμο

 

Κινδυνεύουν με φυλάκιση οι αρνητές γονείς

Έμειναν στην ίδια τάξη εξαιτίας των αρνητών γονιών τους!

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ