Επιχείρηση «φρένο» στην εισαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού

Επιχείρηση «φρένο» στην εισαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε η απόφαση που αφορά τους περιορισμούς εισόδου στην Ελλάδα

Η ανοδική πορεία που καταγράφουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σήμανε νέο συναγερμό στις ελληνικές υγειονομικές αρχές, με την κυβέρνηση να ενεργοποιεί πρόσθετα μέτρα στις πύλες εισόδου σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εισαγωγή κρουσμάτων.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 41 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου (Δείτε ΕΔΩ).

Αργά το βράδυ του Σαββάτου δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που αφορά τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την ερχόμενη Τετάρτη, 15/7/2020 και ώρα 00.01, μέχρι και τις 29/7/2020 και ώρα 00.01. Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες. 

Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με την ΚΥΑ, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. 

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.«Δυστυχώς, όταν ανοίξαμε τα σύνορά μας είδαμε ότι άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις χώρες της Βαλκανικής. Ενώ ελέγχονται πολύ καλά οι αφίξεις στις άλλες πύλες της χώρας, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, στον Προμαχώνα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Για αυτό, πήραμε όλα αυτά τα δραστικά μέτρα» δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ με τον ελάχιστο χρόνο συμπλήρωσής του να περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε σήμερα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει οποιοδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί και προς τα βόρεια σύνορα, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ανησυχία του για «τη χαλάρωση που βλέπουμε όλοι γύρω μας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ