Επιμένει στις καταγγελίες για τις κλειστές ΜΕΘ ο Μ. Γιαννάκος

Το Σύστημα διαπράττει αδικήματα, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έδωσε συνέχεια σήμερα στις καταγγελίες του για τις ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές για επώνυμους ασθενείς. Μιλώντας με σκληρά λόγια για την υπάρχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία που περιθάλπουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας, δήλωσε πώς το σύστημα του υπουργείου Υγείας, για την επιλογή ασθενών, διαπράττει αδικήματα.

«Βγαίνουν γιατροί και καταγγέλλουν επιλογές σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και αντί να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες που υπάρχουν, εγκαλούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί που κάνουν τις καταγγελίες. Το Σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς. Από την στιγμή που δεν το πράττει, το Σύστημα διαπράττει αδικήματα και πρέπει η Εισαγγελία να τα ερευνήσει. Γι’ αυτό και εμείς την Δευτέρα (13/12) θα καταθέσουμε αναφορά στον Εισαγγελέα και ελπίζουμε να μη ξεχαστεί το ζήτημα και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες», ανέφερε σήμερα το πρωί, σε δήλωση του έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ο κ. Γιαννάκος.

Λίγα 24ωρα μετά τις αρχικές καταγγελίες του ότι σε ορισμένα νοσοκομεία κρατούν κλειστές ΜΕΘ για να τις διαθέσουν σε VIP ασθενείς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επανέλαβε ότι «όλοι οι κοινοί θνητοί πρέπει να βρίσκουν ΜΕΘ και να μην είναι αποκλεισμένοι και να χάνουν τη ζωή τους σε κοινούς θαλάμους», πρόσθεσε.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

«Δύο χρόνια μετά ο κορονοϊός κατατρώει 100 ανθρώπους την ημέρα. Δυστυχώς, οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι φίσκα. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο μέχρι λιποθυμίας. Γίνεται χίλια κομμάτια για να μπαλώνει τις τρύπες που δημιούργησαν οι 7.000 αναστολές και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις, που δεν αναπληρώθηκαν. Και σήμερα, δυστυχώς, εμφανίζονται πάνω από 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ να είναι διασωληνωμένοι», κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός.

Μιλώντας έξω από το  Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημέρευε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, δήλωσε πώς τα πράγματα ήταν καλύτερα από άλλες εφημερίες και μακάρι αυτό να συνεχιστεί.

«Έχουν εισαχθεί 40 περιστατικά, εκ των οποίων τα 20 ύποπτα. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτη με 28 ασθενείς, 9 είναι στα χειρουργεία. Κάνουν και κάτι καλό οι καταγγελίες μας. Αυτοί οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία ήταν σε φορεία, τώρα ετοιμάζονται να μπουν σε κρεβάτια και 6 είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους» είπε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε, «όπως μου είπαν συνάδελφοι κάποιοι (διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ) για πολλές ημέρες».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός, «σήμερα πάνω από 120 ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ. Πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις. Ο κάθε διασωληνωμένος ασθενής έχει μια σειρά προτεραιότητας στο σύστημα του ΕΚΑΒ».

Και όπως τόνισε, «στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται πάνω από 40 κρεβάτια κενά. Έχουμε ασθενείς που περιμένουν 10 -15 εκτός ΜΕΘ και πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Το υπουργείο Υγείας συνεχώς ανακοινώνει ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι 97 – 98%, υπολογίζοντας ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια όταν πάνω από 120 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ».

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπήκαν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου προ ημερών περί κλειστών ΜΕΘ για ενδεχόμενη νοσηλεία VIP προσώπων.

Με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου οι επίμαχες καταγγελίες εντάσσονται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός εντατικής θεραπείας.

 

Δείτε επίσης

Γκάγκα: Ψευδείς οι καταγγελίες Γιαννάκου

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις δηλώσεις περί ΜΕΘ για VIP ασθενείς

Πλεύρης: Ο Γιαννάκος θα κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελία για τις «κλίνες ΜΕΘ για VIP»

Παγώνη κατά ΠΟΕΔΗΝ: Συκοφαντίες τα περί ΜΕΘ για «VIP ασθενείς»

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ