Επιστολική ψήφος: Αυτός είναι ο φάκελος που μοίρασε στους υπουργούς ο Κ. Μητσοτάκης

Newsroom
Newsroom

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αφορά τους απόδημους αλλά και τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδος.

Τον φάκελο με τα έντυπα με τα οποία θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος μοίρασε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωσή του στο υπουργικό συμβούλιο για την καθιέωση του νέου συστήματος από τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού εικονίζεται ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και τα έντυπα που θα περιέχει όπως η υπεύθυνη δήλωση της επιστολικής ψήφου και η φόρμα όπου θα επιλέγονται από τους ψηφοφόρους οι υποψήφιοι του συνδυασμού που ψηφίζουν.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αφορά τους απόδημους αλλά και τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδος.

Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, από το σπίτι του ή από την εργασία του και με όλες τις δικλίδες ασφαλείας, όπως επισήμανε.

Την ίδια δυνατότητα θα έχουν και οι πολίτες εντός Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν». Μίλησε μάλιστα για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις. «Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία» ανέφερε.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης καθώς «τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος».

Γνωστοποίησε παράλληλα πως δεν θα υπάρξει διαίρεση σε περιφέρειες, αλλά οι ευρωεκλογές θα γίνουν με ενιαία επικράτεια, «όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981» και «αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ