Εξετάζουν plan B για τα σχολεία – Μετά τις 20/9 η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Εξετάζουν plan B για τα σχολεία – Μετά τις 20/9 η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα - Κίνητρα εμβολιασμού για τα παιδιά 12 – 17 ετών εξετάζει η κυβέρνηση - Χαμηλά έως τώρα τα ποσοστά σε παιδιά 12-14 ετών (13%) και 15-17 ετών (25%)

Να επιταχυνθεί άμεσα ο ρυθμός εμβολιασμών των μαθητών γυμνασίου και λυκείου επιδιώκει η κυβέρνηση, εξετάζοντας… “μπόνους” στα παιδιά 12 – 17 ετών που θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Τις ανακοινώσεις μάλιστα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Όπως είχε πράξει και για τους νέους άνω των 18 ετών – στους οποίους με την πρώτη δόση του εμβολίου δόθηκε το λεγόμενο «freedom pass» των 150 ευρώ για εξαργύρωση σε ταξίδια, διαμονή, διασκέδαση κ.α.. –  έτσι και τώρα προωθείται αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους εφήβους. 

Αυτή τη φορά τα κίνητρα δεν αναμένεται να είναι οικονομικά, αλλά να έχουν ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να είναι πιο συμβατά με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους. Ένας τομέας που ενδιαφέρει τους εφήβους είναι η τεχνολογία και η επικοινωνία, και ειδικότερα για τα παιδιά άνω των 15 ετών (μαθητές Λυκείου) εξετάζεται η παροχή δωρεάν δεδομένων (gigabyte).

Επιπλέον σχεδιάζεται να επεκταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια η οποία θα απευθύνεται στους γονείς και στους κηδεμόνες, προκειμένου να πειστούν να εμβολιάσουν τα ανήλικα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχουν κάνει 136.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Συγκεκριμένα στις ηλικίες 12 – 14 ετών έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά σε σύνολο 378.000 και στις ηλικίες 15 – 17 έχουν εμβολιαστεί 88.000 σε σύνολο 348.000 παιδιών.

Στον εμβολιασμό των μαθητών στρέφεται το ενδιαφέρον καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς την προσεχή Δευτέρα. Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απηύθυνε νέο μήνυμα στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών, καθώς τα έως τώρα ποσοστά είναι χαμηλά. 

«Τα παιδιά μας 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κάνουμε το εμβόλιο – προστατευόμαστε – συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με ασφάλεια. Στο emvolio.gov.gr/neoi μπορείτε να βρείτε 16 σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στην προ ημερών παρουσίαση διευκρινίσεων για τον εμβολιασμό των μαθητών. 

Το υπουργείο Παιδείας, όπως προκύπτει από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στα σχολεία, δίνει βάρος στον αυστηρό έλεγχο των μαθητών στην περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σε ένα τμήμα και όχι στην αναστολή λειτουργίας του. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία πως οι γονείς θα φοβηθούν και θα αντιδράσουν ζητώντας να κλείσει το τμήμα εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα μαθητών σε ένα τμήμα, αλλά όχι οι μισοί – όπως ορίζει το νέο πρωτόκολλο για την αναστολή τμήματος. 

Ενόψει της νέας χρονιάς η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή συναντήθηκε με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Οι συνδικαλιστές εμμένουν ότι δεν υπάρχει ορθή προετοιμασία, επικρίνοντας το υπουργείο ότι δεν λαμβάνει μέτρα για μείωση των μαθητών ανά τμήμα, παρότι ο μέσος όρος σε μία αίθουσα είναι 25 με 27 παιδιά.

Πώς θα γίνει η επιστροφή

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

-οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
-οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Plan b για τη λειτουργία των σχολείων;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται ήδη plan b’ αναφορικά με τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για εκτίναξη της διασποράς της covid-19 με την έναρξη κιόλας των μαθημάτων.

Το σημερινό πρωτόκολλο προβλέπει να κλείνει μια τάξη μόνο όταν νοσήσει το 50% των μαθητών.

Ακόμη και αν σήμερα έκαναν όλοι οι μαθητές την πρώτη δόση του εμβολίου, ανοσία θα αποκτούσαν σε ένα μήνα. Στο μεταξύ υπάρχει ο κίνδυνος ευρείας μετάδοσης στην κοινότητα των μαθητών, οι οποίοι στο μεταξύ θα μεταφέρουν τον ιό και στην οικογένεια και όχι μόνο…

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για υποχρεωτικότητα ή μη σε εκπαιδευτικούς;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν από τη Δευτέρα, οπότε και θα επανεκκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα είναι ο καταλύτης για το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δασκάλους και καθηγητές. Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην ξανακλείσουν φέτος τα σχολεία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είναι η τρίτη χρονιά που θα διαταραχθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

-απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

-επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

-για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

Προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

– 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

– εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Αυξάνονται τα παιδιά που νοσούν – Συμπτώματα και επιπλοκές – Οδηγός για γονείς

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ