Ευρωπαϊκό ταμείο για τις φυσικές καταστροφές ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σε μία σημαντική πρόταση προχώρησε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής και βασικός διεκδικητής της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής έθεσε επί τάπητος τη ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Ο ευρωβουλευτής, σημείωσε τη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που βοήθησε στην μείωση των συνεπειών και έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στη λέξη αλληλεγγύη. Όμως, όπως παρατήρησε, αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, πρέπει να αγωνιστούμε για περισσότερα, τονίζοντας τρεις άξονες:

Καταρχάς την ενίσχυση των μέσων δασοπυρόσβεσης που διαθέτουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με την κοινή παραγγελία πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair. Παράλληλα, την αναβάθμιση της πρόληψης και των εθνικών σχεδίων πολιτικής προστασίας μέσω και Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο Ευρωπαϊκό ταμείο που θα επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή, ώστε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που έχει το Ταμείο Αλληλεγγύης, τόσο ως προς την ενεργοποίησή του, όσο και ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες.

Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του μηχανισμού

Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως με ο ίδιος ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πέτυχε τη διεύρυνση των δράσεων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε. Ταυτόχρονα, επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο προϋπολογισμός του μηχανισμού τριπλασιάστηκε μετά από πίεση.

«Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Άλλωστε, ως Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία από τις βασικές μου προτεραιότητες ήταν να επεκτείνω τις αρμοδιότητες και τις δράσεις του απέναντι στην αντίδραση των Κρατών Μελών, που τον ήθελαν πιο περιορισμένο. Όμως, επειδή ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το ίδιο λάθος, ότι ο προϋπολογισμός του Μηχανισμού μειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οφείλει να ενημερωθεί ότι με την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά σχεδόν τριπλασιάστηκε. Από το 1,3 δις που προβλέφθηκε αρχικά, αποφασίστηκε τελικά ένας προϋπολογισμός της τάξης των 3 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δις προέρχεται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το 1,9 δις από το Ταμείο Ανασυγκρότησης».

Πηγή: Dikaiologitika

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ