Χαλάρωση των μέτρων επιλέγουν πολλές χώρες - Επιμένουν οι «σκληροί» δείκτες στην Ελλάδα

Χώρες, όπως η Αγγλία και η Σουηδία, προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων. Υπάρχουν φωνές να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ο κορωνοϊός επιμένει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, έχει οδηγήσει σε σχεδόν 5,79 εκατομμύρια θανάτους ενώ το τωρινό κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Παρόλα αυτά χώρες, εν μέσω αυτού του κύματος το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον, επιλέγουν να χαλαρώσουν τα μέτρα σε βαθμό που ειδικοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αντιφατικό με την παρούσα κατάσταση.

Οι αποφάσεις χωρών, όπως η Αγγλία ή η Σουηδία, παρασύρουν και άλλες αφού οι κυβερνήσεις πιέζονται τόσο λόγω της κούρασης των πολιτών από τα μέτρα, όσο και λόγω της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση αφού έχει αρχίσει εδώ και μέρες να συζητιέται η χαλάρωση των μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Πώς θα κινηθούν στη Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να καταργήσει τους τελευταίους περιορισμούς για τον κορωνοϊό στην Αγγλία.

Στα μέτρα που θα αρθούν είναι και η καραντίνα για τους θετικούς στον ιό. «Εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες ενθαρρυντικές τάσεις στα δεδομένα, αναμένω ότι θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τους τελευταίους εγχώριους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης του μέτρου της απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τα σχέδια για τον τερματισμό όλων των περιορισμών ανακοινώθηκαν από τον Τζόνσον τον περασμένο μήνα, όταν αποκάλυψε την κατάργηση των λεγόμενων μέτρων του σχεδίου Β, όπως η χρήση μάσκας.

Η νομική απαίτηση για αυτοαπομόνωση, με πρόστιμα έως και 10.000 λιρών για μη συμμόρφωση, είναι ένα από τα πολλά νομοσχέδια για την Covid-19 που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.

Αυτά τα λίγα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δομές υγείας και επιτρέπουν προαιρετικά σε καταστήματα και επιχειρήσεις να ζητούν από πελάτες υγειονομικό πιστοποιητικό Covid. 

Στη Σουηδία κήρυξαν το τέλος της πανδημίας

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία κατάργησε σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση. Περίπου 2.200 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.

Χαλαρώνει τα μέτρα και η Νέα Υόρκη

Χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα άρει από αύριο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ. 

Τι εξετάζεται στην Ελλάδα

Η χαλάρωση των μέτρων είναι θέμα που συζητείται και στην Ελλάδα. Σε εισήγηση να καταργηθεί το ανώτατο όριο των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση προχώρησε η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Αντίθετα, τα υπόλοιπα μέτρα για την εστίαση ή τα γήπεδα δεν άλλαξαν. Οι τελικές αποφάσεις για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις θα παρθούν στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, ειδικοί, όπως η Ντόρα Ψαλτοπούλου, επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι επικίνδυνο. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολίασε ενόψει των Αποκριών πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.

Σε ποιο περιβάλλον γίνεται αυτή η συζήτηση;

Η συγκεκριμένη συζήτηση φαίνεται παράξενο να συνεχίζεται όταν η Ελλάδα ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, χθες η Ελλάδα ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 2.334 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 2.323,78.

Στο πρώτο γράφημα, που ακολουθεί, φαίνεται η έντονα αυξητική πορεία των απωλειών στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2022 (πηγή Our World in Data, με δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins).

Η κόκκινη γραμμή αφορά την Ελλάδα και η πράσινη το Ηνωμένο Βασίλειο. Φαίνεται καθαρά πως από τις αρχές του 2021, υπήρξε μία κατακόρυφη μείωση των θανάτων στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να καταγράφεται μία εκρηκτική άνοδος από τα μέσα του προηγούμενου έτους. 

Στο δεύτερο γράφημα, που παρατίθεται πιο κάτω, φαίνεται καθαρά πως η αθροιστική αύξηση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και παραμένει εκτός ελέγχου έως σήμερα. 

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχουν τακτικά οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, το διάστημα από 29 Ιουνίου 2021 έως και χθες, η Ελλάδα είχε 10.787 θανάτους ή 1.006 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 27.037 θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναλογούν μόλις 397 απώλειες ανά εκατομμύριο.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι χθες, έχουν χάσει τη ζωή τους 24.322 Έλληνες ασθενείς με Covid-19 και από αυτούς οι 3.532 από την αρχή του χρόνου.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή είναι προς το τέλος της», επισήμανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι τους επόμενους δύο μήνες δεν θα δούμε μείωση κρουσμάτων κοροναϊού.

Ο ίδιος είπε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή οι σκληροί δείκτες όπως αυτός των απωλειών, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο λόγω των μολύνσεων που συνέβησαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και οφείλονται κατά βάση σε μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί από την κοινότητα. Άτομα άνω των 60 ετών ανεμβολίαστα, με νοσηρότητα μπορεί να τα οδηγήσει στο νοσοκομείο. Αυτή την εβδομάδα είδαμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές». 

«Θεωρητικά δεν επιτρέπεται χαλάρωση των μέτρων»

«Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα που δείχνουν μια σταθερότητα και μικρή αύξηση και όχι μια ύφεση, συμπεραίνουμε ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου χαρακτηρίζεται από αύξηση των λοιμώξεων και δεν αναμένεται κάποια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων», σημείωσε ακόμα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης μέτρων, ο κ. Θωμαΐδης μίλησε για μια κατάσταση, την παρούσα εβδομάδα, η οποία «θεωρητικά δεν επιτρέπει χαλάρωση», ενώ πρόσθεσε:

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πέρυσι. Το στέλεχος που επικρατεί είναι το Όμικρον που δίνει ήπια νοσηρότητα, ωστόσο η Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, η κατάσταση και η οικονομική και η ψυχολογική της κοινωνίας δεν επιτρέπει σκληρά μέτρα».

Τέλος, θυμίζουμε ότι τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και στελέχη του ΠΟΥ έχουν υπογραμμίσει τον κίνδυνο για νέες μεταλλάξεις μέσα στο 2022. «Στο τέλος του 2020 είδαμε την έλευση τριών σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, Άλφα, Βήτα και Γάμμα, ενώ στο 2021 είδαμε την έλευση της Δέλτα και της Όμικρον. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022», είχε δηλώσει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

 

 

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: Μειωμένο το ποσοστό θετικότητας στην Κρήτη

Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για τις Απόκριες και το καρναβάλι

Στα 1.518 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

 

Κεντρική φωτογραφία pixabay.com

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ