ΕΛΛAΔΑ

Η Ελλάδα υποδέχεται τη φρεγάτα «Κίμων» - Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό

Το νέο πλοίο σηματοδοτεί την είσοδο των Ενόπλων Δυνάμεων σε σύγχρονες δυνατότητες αποτροπής και ναυτικής ισχύος

kimon
Photo Credits: @intime

Το θωρηκτό «Αβέρωφ», η τριήρης «Ολυμπιάς» και έξι πλοία του ελληνικού στόλου θα υποδεχθούν σήμερα Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στο Σαρωνικό τον «Κίμωνα», την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra, «σύμβολο μιας νέας εποχής για το Πολεμικό Ναυτικό και την Εθνική Άμυνα», όπως έχει χαρακτηριστεί. Η εν πλω τελετή υποδοχής του «Κίμωνα», θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στον ναύσταθμο Σαλαμίνας και σε αυτή θα δώσουν το «παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό, διακρίνεται η φρεγάτα «Κίμων» να πλέει στη Μεσόγειο, όπου συναντήθηκε με την φρεγάτα του ελληνικού στόλου «Αιγαίον» η οποία είναι ενταγμένη στην δύναμη «Irini» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη άσκηση επικοινωνίας έγινε μεταξύ των δυο ελληνικών μονάδων, οι οποίες θα βρεθούν και στο εγγύς μέλλον εν πλω σε ασκήσεις και γυμνάσια του πολεμικού ναυτικού.

Δένδιας: Σύμβολο μιας νέας εποχής

Μετά την τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία του Λοριάν της Γαλλίας στις 18 Δεκεμβρίου, έφτασε η ώρα η φρεγάτα «Κίμων» να έρθει στην Ελλάδα και να λάβει την επιχειρησιακή της θέση.

Την ανακοίνωση για την ιστορική υποδοχή που επιφυλάσσει το Πολεμικό Ναυτικό στον «Κίμωνα», έκανε μέσω της πλατφόρμας “X” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Glomex Video

Αποστολάκης: Μπαίνουμε σε καινούργια φιλοσοφία πλοίων

Για μια «μεγάλη ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός, ανεξάρτητος βουλευτής και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφερόμενος στην υποδοχή της φρεγάτας «Κίμων».

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Newsroom”, ο Ευ. Αποστολάκης, τόνισε ότι «μπαίνουμε σε μια καινούργια φιλοσοφία πλοίων, τα οποία μπορούν να κάνουν τα πάντα και μπορούν να κινηθούν άνετα στην ανατολική Μεσόγειο. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και έχουν παραληφθεί και τα τέσσερα πλοία, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων, θα είναι τελείως διαφορετική, θα έχει αλλάξει διάσταση.

Οι φρεγάτες αυτές, είναι ότι καλύτερο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας, οι δυνατότητές τους είναι απίστευτες, προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα. Η φρεγάτα Belharra είναι πέμπτης γενιάς, ότι πιο σύγχρονο δηλαδή, τόσο σχεδιαστικά όσο και από πλευράς δυνατοτήτων και οπλισμού. Είναι εξαιρετικά πλοία», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Υψηλού επιπέδου δυνατότητες

Η άφιξη του «Κίμωνα» στον Σαρωνικό θα έχει έναν υψηλότατο συμβολισμό, με τις «ανάστροφες πλώρες» της ελληνικής ναυτικής ιστορίας ιστορίας να υποδέχονται εν πλω τη νέα φρεγάτα του στόλου και το πλήρωμά της είναι 128 άτομα.

Η φρεγάτα έχει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς της ναυτικής μάχης: αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή, αντιπλοϊκή και επίδειξης ισχύος με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται επίσης από τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στο ραντάρ, το σόναρ και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό οι φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων» ενώ άρχισε η κατασκευή και της 4ης φρεγάτας «Θεμιστοκλής». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και οι τέσσερις Belharra με ορίζοντα το 2030 και μετά θα έχουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Τεχνικές προδιαγραφές:

Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
Μήκος: περίπου 122 μέτρα
Πλάτος: 18 μέτρα
Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
Αεροπορικές εγκαταστάσεις: ελικόπτερο κατηγορίας 10 τόνων, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα VTOL (UAV)

Κύριος οπλισμός:

32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
8 πύραυλοι Exocet MM40 B3c που αναπτύχθηκαν από την MBDA
Πύραυλοι RAM
Πυροβόλο των 76 χιλιοστών
4 τορπιλοσωλήνες με τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group
2 εκτοξευτές αντιμέτρων CANTO που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση