Κατ’ οίκον εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για παιδιά έως 6 ετών

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αφορά 1.635 παιδιά με διαπιστωμένη αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή αυξημένη πιθανότητα αναπτυξιακών διαταραχών

Στην υλοποίηση ενός προγράμματος με στόχο την πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης, προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Για πρώτη φορά επιστήμονες εξειδικευμένοι στις ανάγκες του κάθε παιδιού θα το υποστηρίζουν διαρκώς σε όλες τις δραστηριότητές του, ενώ ταυτόχρονα θα συμβουλεύουν την οικογένεια.

Στόχος του «Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης» θα είναι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του παιδιού, αλλά και η οικονομική ελάφρυνση των οικογενειών.

Μιλώντας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου, εξηγεί πώς θα αναπτυχθεί το πλαίσιο παρέμβασης προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους.
 

Θα ωφεληθούν 1.635 παιδιά από 0-6 ετών

«Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ θα υλοποιήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το “Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης” για παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών τα οποία έχουν διαπιστωμένη αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή αυξημένη πιθανότητα αναπτυξιακών διαταραχών, ιδίως διαταραχές αυτιστικού φάσματος, σύνδρομο Down, νοητική αναπηρία, διαταραχές λόγου ή ομιλίας, προβλήματα ακοής και όρασης ή κινητικές δυσκολίες. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που αφορά 1.635 παιδιά από 0-6 ετών, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 35 εκατομμύρια ευρώ και η παρέμβαση θα είναι σε ισχύ για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια», εξηγεί η ίδια.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού, εστιάζοντας στις καθημερινές επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στο σπίτι, στον παιδικό σταθμό και στην κοινότητα.

Με στόχο την υιοθέτηση του οικογενειοκεντρικού μοντέλου, οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης θα παρέχονται από ένα μεγάλο εύρος ειδικών όπως παιδίατροι, νευρολόγοι, αναπτυξιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εκπαιδευτές κινητικότητας κ.ά.
 

Εξατομικευμένες υπηρεσίες κατ’ οίκον

«Οι υπηρεσίες θα παρέχονται στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού, εστιάζοντας στις καθημερινές επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στο σπίτι, στον παιδικό σταθμό και στην κοινότητα, με την ενεργό συμμετοχή και τη διαρκή υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση της οικογένειας. Ουσιαστικά ο ειδικός θα παρεμβαίνει με βάση ένα εξατομικευμένο σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας», επισημαίνει η κ. Στέφου.

Εκτός από τη συμβολή των ειδικών, κάθε οικογένεια θα λαμβάνει ένα voucher, ενώ οι ίδιοι οι γονείς θα επιλέγουν από το μητρώο παρόχων τον ειδικό που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει τις πλέον κατάλληλες και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα παιδιά τους.

Σχετικά με το είδος των υπηρεσιών, εκτός από τις απαραίτητες θεραπείες, θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενδυνάμωσης και καθοδήγησης της οικογένειας. Ακόμη θα δίνονται οι απαραίτητες συμβουλές με στόχο την οικοδόμηση ενός προσβάσιμου και ανοιχτού περιβάλλοντος στο σπίτι ενώ προβλέπεται και διασύνδεση με άλλες υποστηρικτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο παιδί.

Η έγκαιρη αναγνώριση, ανίχνευση και αντιμετώπιση των αναγκών ενός παιδιού ή της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης, αποφυγή περιθωριοποίησης

Η διαμόρφωση των υπηρεσιών έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να προωθηθεί η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όπως και η βελτίωση της αυτοεκτίμησης, η οποία σύμφωνα με μελέτες αναπτύσσεται ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

«Είναι και επιστημονικά καταγεγραμμένο ότι η έγκαιρη αναγνώριση, ανίχνευση και αντιμετώπιση των αναγκών ενός παιδιού ή της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αυξηθούν οι προστατευτικοί παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την ευημερία του παιδιού και οδηγούν στην καλύτερη ανάπτυξή του. Η ενίσχυση της ανάπτυξής του θα συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης του παιδιού και της οικογένειας και στην αποφυγή της περιθωριοποίησής τους», συμπληρώνει η γενική γραμματέας.

 

 

Φωτογραφία από Evgeni Tcherkasski από το Pixabay

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ