Καταγράφηκε η πρώτη αλλεργική αντίδραση από το εμβόλιο στη χώρα μας

Καταγράφηκε η πρώτη αλλεργική αντίδραση από το εμβόλιο στη χώρα μας

Ήταν ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίστηκε άμεσα, διευκρίνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό

Στην πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκαν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους στη διάρκεια της ενημέρωσης, στη χώρα μας καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ωστόσο ήταν ήσσονος σημασίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς της Κυριακής παρατηρήθηκε μόνο μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης»

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη, χθες, της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον «ιό της παραπληροφόρησης» . «Υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ για αυτό», ανέφερε χαρακτησιτικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα τρία κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό

«Ο στόχος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα εμβόλια είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση όσων θα λάβουν το εμβόλιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι «πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση», δηλαδή τα άτομα με «μεγάλη ηλικία» καθώς αυτός είναι ο «υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποιήση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά του κόβιντ από τους υγειονομικούς» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

«Δεν επηρεάζει το εμβόλιο η μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Ακόμη, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταλλάξεων του ιού. «Το θέμα των μεταλλάξεων του ιού απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Ο κορωνοϊός και τους προηγούμενους μήνες επέδειξε μεταλλάξεις. Θα παρουσιάσει ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές».

Ο συμβολισμός πίσω από το σήμα της επιχείρησης «Ελευθερία»

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου έκλεισε την ενημέρωσή της αναφερόμενη στο σήμα της επιχείρησης «Ελευθερία», λέγοντας: «Η ασπίδα και η σύριγγα δεν είναι τυχαία σύμβολα. Η εν λόγω επιχείρηση θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το εμβόλιο το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία που έχει επηρεάσει τη ζωή μας».

Θεμιστοκλέους: Αύριο έρχονται άλλες 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Μέχρι σήμερα Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 16:00 το απόγευμα στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκε μόνον ένα περιστατικό ελαφράς αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Μέχρι τις 4 το απόγευμα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και αυτό το αναφέρω πιστός στη δέσμευσή μου για λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια. Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινά και σε τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Οπως τόνισε, την Τρίτη «παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων».

Οπως είπε, στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  •     Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  •     Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  •     Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ
     

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ