Κατρούγκαλος: Κυρώσεις στην Τουρκία το Δεκέμβριο

Αναλυτικά η δήλωσή του μετά τη συνάντηση με το Ν.Δένδια

Αποφασιστική στάση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας κατά τη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πιθανούς ελιγμούς της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου της ΕΕ ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη κυρώσεων για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα καθώς όπως επεσήμανε η τελευταία τουρκική Navtex θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 5,8 ν.μ από το Καστελόριζο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για κενό στρατηγικής της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της σχέσης της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κενό στρατηγικής

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

«Η αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι θετική εξέλιξη, εφόσον βεβαίως ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. Εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο μου ταξίδι στη χώρα αυτή τον Ιούνιο 2019.

Πρέπει όμως να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής , που αυτή τη στιγμή λείπει, και είναι ιδιαίτερα αναγκαία ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία.

Το κενό αυτό στρατηγικής φαίνεται ιδίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επεσήμανα στον υπουργό ότι η τελευταία παράνομη NAVTEX της Τουρκίας, θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια. Και του επεσήμανα την ανάγκη να αντιμετωπισθεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και οι πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο.

Όμως μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές, να θεωρεί για παράδειγμα κόκκινη γραμμή την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα.

Τέλος έθεσα στον υπουργό την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές πρωτόκολλο προστασίας από τον κοροναϊό για τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό λόγω και ενός πρόσφατου θανάτου υπαλλήλου του ΥΠΕΞ στην Τουρκία».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ