Κατσίκα προσγειώθηκε σε... δύτη

Μια απίστευτη συγκινητική ιστορία ανθρωπιάς και φιλοζωίας

Μια απίστευτη έκπληξη βίωσαν ο Στέφανος Κόντος και η ομάδα του, «On a single breath»! Διέσωσαν με μια ανάσα ένα αγριοκάτσικο που αποφάσισε να κάνει “freediving”!

Η απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε την 4η Οκτωβρίου 2020 που παρεμπιπτόντως γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων! Άγιο είχε το κατσικάκι… κι η ζωή αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία όταν ξαφνικά… βρέθηκε στη θάλασσα από μεγάλο ύψος.

Ο Στέφανος Κόντος και η ομάδα του, ελεύθερης κατάδυσης, «On a single breath» εκτελούσαν υποβρύχια αποστολή με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στην βόρεια πλευρά της Αλοννήσου (σε εκείνο το σημείο βρίσκεται κοντά και το αρχαίο Ναυάγιο της Περιστέρας).

κατσικάκι διάσωση

Ο Στέφανος Κόντος και ο Σωτήρης Σταματόπουλος από την On a single breath και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Ροβολης (δύτης) και Νεφέλη Κουμπάρου (συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης)

Ένα κατσικάκι από τον ουρανό…!

Ξαφνικά λοιπόν, βλέπουν ουρανοκατέβατο ένα κατσικάκι να προσγειώνεται μες στη θάλασσα και κυριολεκτικά μέσα στην αγκαλιά τους! Ο Γιώτης!!! Έτσι το ονόμασαν αστραπιαία… όπως αστραπιαία έσπευσαν και να το σώσουν.

Χωρίς να το σκεφτούν, όπως δηλώνουν στο BestNews.gr, αμέσως κινητοποιήθηκε όλη η ομάδα μαζί και τα άτομα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τη διάσωση του. Δεν δίστασαν λεπτό και αποφάσισαν να το ανεβάσουν στο σκάφος. Δεν ήταν εύκολο όμως…!

κατσικάκι διάσωση

Ο δύτης της On a single breath, αρχιτέκτονας, Σωτήρης Σταματόπουλος
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώτης είναι αγριοκάτσικο (αίγαγρος) και ξέρετε φαντάζομαι τι θα πει αγριοκάτσικο! Περπατάνε σκαρφαλωτά στα βράχια, σε κατακόρυφες βραχώδεις πλαγιές, τρέχουν πολύ, πολύ ευκίνητα ζώα, αγριμάκια!

Κι αυτό το ζώο έκανε βουτιά θανάτου από 20 μέτρα, ίσως και παραπάνω! Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε στα βράχια, αλλά έπεσε με μιας μέσα στο νερό. Καταλαβαίνετε όμως πόσο τρομαγμένο ήταν. Έκλαιγε και προσπαθούσε να επιπλεύσει, περιγράφει ο Στέφανος Κόντος.

Ο δύτης της On a single breath, αρχιτέκτονας, Σωτήρης Σταματόπουλος
«Καταφέραμε να το ηρεμήσουμε για να μας εμπιστευτεί και να μπορέσουμε να το πλησιάσουμε. Το κρατήσαμε απαλά στην αγκαλιά μας και ένιωσε ασφάλεια. Το δύσκολο ήταν να το ανεβάσουμε στο σκάφος. Φτιάξαμε γιλέκα από μπουκάλες, το δέσαμε προσεκτικά και το ανεβάσαμε σιγά σιγά στο σκάφος.»

Το κατσίκι που έγινε “αρνάκι”

Μόλις ανέβηκε στο σκάφος από κατσίκι έγινε “αρνάκι”!!! Ηρέμησε τόσο πολύ, ένιωσε ασφάλεια, κατάλαβε ότι αυτοί οι άνθρωποι το έσωσαν! Και τα ζώα ξέρουν να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους. Χώθηκε μες στην αγκαλιά τους και απολάμβανε τα χάδια και τα φιλιά τους.

κατσίκα διάσωση

Ο Γιώτης που ήταν Γιώτα τελικά…!

«Καλά μέχρι εδώ. Τώρα είχαμε να σκεφτούμε όμως που θα το αφήσουμε. Τα βράχια ήταν πολύ απόκρημνα, δεν μπορούσαμε να τα προσεγγίσουμε για να το βγάλουμε. Οπότε ψάξαμε με το σκάφος ένα σημείο που θα μπορούσε να κατέβει ήρεμα και να φύγει. Βρισκόμασταν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, σε μια προστατευόμενη περιοχή. Βρήκαμε λοιπόν ένα σημείο που είχε ακτή και το κατεβάσαμε προσεκτικά. Κολύμπησε λίγο και το παροτρύναμε να βγει στην ακτή. Κάπου εκεί… καταλάβαμε ότι τελικά ήταν θηλυκό, ήταν η Γιώτα!!!

Εκεί είχε κι άλλα κατσικάκια κι ένας τράγος καφέ με μεγάλο μούσι “αποπλάνησε” τη Γιώτα και την πήρε μαζί του στις ομορφιές αυτού του μοναδικού τοπίου των Βορείων Σποράδων που το πράσινο χάνεται στο μπλε!» δηλώνει ο Στέφανος Κόντος στο bestnews.gr και χαμογελάει ικανοποιημένος.

Η Αλόννησος είναι ένα τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς! Αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε την ομορφιά της ελληνικής φύσης σε όλο της το μεγαλείο!!!

Οι άνθρωποι της On a single breath έχουν αληθινή επαφή με τη φύση. Είναι γνωστή η αγάπη τους για τη θάλασσα και ο σεβασμός τους προς το περιβάλλον.

Το αγριοκάτσικο είναι ένα ζώο που κινδυνεύει με εξαφάνιση και για το λόγο αυτό στην Ελλάδα το κυνήγι του απαγορεύτηκε. Η On a single breath έσωσε ένα άγριο ζώο που κινδυνεύει με εξαφάνιση, τη στιγμή που κάποιοι συγκλονίζουν την κοινή γνώμη κακοποιώντας τα κατοικίδια τους. Η ανθρωπιά κρύβεται στην ευαισθησία μας κι αν δεν την βρούμε… δεν επιτρέπεται να λεγόμαστε άνθρωποι. Ας προβληματιστούμε κι ας παραδειγματιστούμε λοιπόν…

Φωτογραφίες: bestnews.gr

Πηγή: bestnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ