Καύσωνας διαρκείας: Τι είναι ο "θόλος ζέστης" που θα επηρεάσει και την Κρήτη

Καύσωνας διαρκείας: Τι είναι ο "θόλος ζέστης" που θα επηρεάσει και την Κρήτη

Τι λένε οι μετεωρολόγοι Σάκης Αρναούτογλου και Μιχάλης Σιούτας - Το θερμόμετρο κατά τόπους θα αγγίξει και σε τοπικό επίπεδο τους 42 βαθμούς Κελσίου

Αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ολόκληρη η χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους και στην Κρήτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές του νησιού όπου σημειώνονται και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Η παρατεταμένη περίοδος ακραίου καύσωνα που αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα 24ωρα οφείλεται στο φαινόμενο του "θόλου ζέστης". Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου "πρόκειται για ένα ακραίο “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης”. “Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, με τα απορροφητικά υλικά, όπως η άσφαλτος και το μπετόν, καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές», οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει”.

Λόγω της διάρκειας των αυξημένων θερμοκρασιών, το κύμα καύσωνα μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα. Οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο θα είναι έντασης 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο και ο κίνδυνος πυρκαγιών υψηλός σε όλη τη χώρα. Δεν αποκλείεται ρεκορ θερμοκρασιών που μπορεί να ξεπεράσουν τους 44 βαθμούς σε κάποιες περιοχές. Ο καύσωνας αυτός μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους θερμότερους των τελευταίων ετών. Το κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί την προσεχή Δευτέρα ή και την Τρίτη, και έπειτα αναμένεται πτώση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το φαινόμενο θα συνεχιστεί στη Νότια Ελλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επανέλθουν το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σιούτα η κλιματική αλλαγή θα αυξάνει τους καύσωνες και σίγουρα θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των έμβιων όντων, που δεν είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στην Κρήτη, την Πέμπτη ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης προειδοποιεί για τις συνθήκες καύσωνα που αναμένονται θέτοντας σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος πυρκαγιάς και καύσωνας "πάνω" από την Κρήτη

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ