Κεραμέως: Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 327 δήμους

Κεραμέως: Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 327 δήμους

Τι απάντησε ο Νίκος Φίλης

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως μίλησε από το βήμα της Βούλης, για τους λόγους που η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία που προβλέπει αναστολή για ένα έτος στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, σε πέντε δήμους της χώρας, ανάμεσα τους και της Αθήνας ενώ ταυτόχρονα, εξαπέλυσε πυρά προς την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο», ανέφερε η υπουργός. «Έχουν δρομολογηθεί όλα για να εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση πλέον σε 327 δήμους της χώρας και τούτο παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησε η χώρα μας φέτος. Για πέντε δήμους ιδιαίτερα πολυπληθείς, όπως είναι η Αθήνα, η Καλλιθέα, ο Ζωγράφου, η Νέα Σμύρνη και η Νεάπολη Συκεών Θεσσαλονίκης, χρειάζεται παραπάνω χρόνος, καθότι υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανεύρεση ικανού αριθμού αιθουσών ή κατασκευής αυτών από τους αρμόδιους φορείς. Οι κατασκευές, όπως καταλαβαίνετε, φέτος είχαν πρόσθετες δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας», υποστήριξε η Νίκη Κεραμέως.

 Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολίασε ότι «το σημαντικό είναι ότι έχουμε πέντε μεγάλους δήμους, ανάμεσά τους και ο δήμος της Αθήνας, όπου με ευθύνη, ιδίως στο δήμο της Αθήνας, της δημοτικής αρχής της νυν και της πρώην -αφήστε τον κορονοϊό, ως επιχείρημα και ως άλλοθι- δεν εφαρμόζεται φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση», ενώ προσέθεσε ότι αυτή «είναι για κάποιους, όπως ο κ. Μπακογιάννης και ο κ. Καμίνης, αγγαρεία. Όμως για τα παιδιά και τις οικογένειες είναι δικαίωμα».

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξς ότι «από τον Μάιο είχε προειδοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μπακογιάννης να αφήσει τους «μεγάλους περιπάτους» -έργα βιτρίνας- και να ασχοληθεί με τα ζέοντα προβλήματα, τα πολύ καυτά προβλήματα των δημοτών στην Αθήνα, αλλά άφησε έτσι το θέμα».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατήγγειλε μάλιστα ότι ο κορονοϊός «ήταν μια ευκαιρία για να ξεπεταχτεί η ιστορία του "Μεγάλου Περιπάτου", με τις ατασθαλίες και όλα αυτά που έγιναν, με τους διαγωνισμούς που δεν έγιναν, με τις αναθέσεις κ.λπ.. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως -που είναι σπασμένη, δυστυχώς- υπάρχει η ζωή των ανθρώπων». Ο βουλευτής, αφού υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να ενημερώσει τη Βουλή ποια είναι η ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση για τους πέντε δήμους που δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική και αν αυτές οι οικογένειες θα μπούνε στο πρόγραμμα με το voucher.

Από την πλευρά της η κυρία Κεραμέως απάντησε: «Κύριε Φίλη, εμείς καταβάλαμε αγώνα δρόμου πέρυσι Ιούλιο, Αύγουστο, προκειμένου ακριβώς να εφαρμοστεί στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των δήμων η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Το καταφέραμε και έμειναν μόνο δεκατρείς δήμοι εκτός τότε», σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν είχε καταψηφίσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αλλά είχε δηλώσει «παρών», διότι η τότε κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής της. Επιπλέον, η υπουργός προσέθεσε: «Είμαστε υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και την υλοποιούμε. Εσείς την ψηφίσατε, πράγματι δική σας πρωτοβουλία, πράγματι έτσι ξεκίνησε, πλην όμως δεν φροντίσατε για την υλοποίηση. Γιατί, θυμίζω, από τους εκατόν δέκα τέσσερις δήμους της χώρας, σε πενήντα δήμους δεν μπορούσε να υλοποιηθεί». Αναφορικά, τέλος, με την κάλυψη των οικογενειών στους πέντε δήμους, η υπουργός είπε ότι είναι θέμα του υπουργείου Εργασίας, αλλά προσέθεσε ότι «θα υπάρξει πρόβλεψη».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ