Κινητοποιήσεις με αφορμή τις προκηρύξεις στους Ερευνητικούς Φορείς

Κινητοποιήσεις με αφορμή τις προκηρύξεις στους Ερευνητικούς Φορείς

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Αθήνα

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ αναφέρει

Από το 2018, τα επί δεκαετιών υποστελεχωμένα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας είναι σε αναμονή 152 θέσεων (122 Ειδικών Επιστημόνων Τεχνικών και 30 Διοικητικών). Στις αρχές του 2020, το αίτημα για την προκήρυξη των θέσεων διαβιβάστηκε επίσημα στον ΑΣΕΠ με την υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας ότι σε κάθε περίπτωση οι προσλήψεις θα υλοποιηθούν εντός του έτους. Σήμερα, 15 μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί οι προσλήψεις αλλά μια σειρά παλινωδιών οδηγούν σε διαχωρισμό των προκηρύξεων ως προς τα κριτήρια και διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΛΚΕΘΕ την Τρίτη 11/5 2021, οι προκηρύξεις των 24 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Τεχνικού Προσωπικού στον φορέα δεν θα εκδοθούν από τον ΑΣΕΠ τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου 2021. Η ενημέρωση αυτή έγινε στην διοίκηση του ΕΛΚΕΘΕ από στελέχη του ΑΣΕΠ με την αιτιολογία του στενού χρονικού περιθωρίου μέσα στο οποίο ο ΑΣΕΠ δεν θα προλάβει να διεκπεραιώσει την προκήρυξη για τις εν λόγω θέσεις.

Το γεγονός αυτό επιφέρει εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τις θέσεις στον φορέα καθώς τις μεταθέτει σε επόμενο χρονικό διάστημα με νέες διαδικασίες ασαφώς καθορισμένες και δυσμενέστερες ως προς την ευχέρεια του ίδιου του φορέα να καθορίσει τα ειδικά κριτήρια και προσόντα που –εξ’ ορισμού- απαιτούνται για την κάλυψη θέσεων εξιδεικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ερευνητικοί φορείς Φλέμινγκ και Παστέρ καθώς η «υπό εκκρεμότητα» προκήρυξη τους εμπεριέχει. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ομολογία αδυναμίας από πλευράς ΑΣΕΠ να διεκπεραιώσει μια ενιαία επί της ουσίας διαδικασία προκήρυξης των 122 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού και Τεχνικού Προσωπικού όπως ορίζεται από το Άρθρο 73 του ν.4610/2019. Σύμφωνα με αυτό, η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού πραγματοποιείται με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), όπως δηλαδή προχωράνε οι προκηρύξεις για τους εκτός ΕΛΚΕΘΕ, Παστέρ, και Φλέμινγκ, ερευνητικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια διαφοροποίηση των διαδικασιών επιλογής της ίδιας κατηγορίας προσωπικού μεταξύ των ερευνητικών φορέων.

Αυτή η ντροπιαστική εξέλιξη περιγράφει την προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα τόσο η αρμόδια πολιτική ηγεσία, όσο και ο ΑΣΕΠ. Εκτός αυτού του ζητήματος, η περίοδος μετά την 15η Μαΐου θα είναι ιδιαίτερα προβληματική και για τις προκηρύξεις ΙΔΟΧ στους ερευνητικούς φορείς. Ο νέος νόμος για τον ΑΣΕΠ (4765/2021) περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις διαδικασίες προκηρύξεων σε προγράμματα-έργα που έρχονται σε αντίθεση με όλους τους ισχύοντες νόμους για την λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων και των Ειδικών λογαριασμών τους συμπεριλαμβανομένου του ν.4386/2016. Αγγίζοντας τα όρια της στοχοποίησης των Ερευνητικών Κέντρων, αυτή η εμμονή της αλλαγής του ισχύοντα τρόπου διεξαγωγής των προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ στα ερευνητικά κέντρα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και σίγουρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εκτέλεση των ερευνητικών προγραμμάτων/έργων. Για όλους τους παραπάνω λόγους:
1. Απαιτούμε να βρεθεί άμεσα λύση για την προκήρυξη που εκκρεμεί και να τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες και κριτήρια για τις προκηρύξεις Ειδικού Επιστημονικού Τεχνικού Προσωπικού σε όλα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα. Κάθε άλλη μεθόδευση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα πρέπει να διερευνηθεί ως προς τις ευθύνες των εμπλεκομένων καθώς δημιουργεί θέμα άνισης μεταχείρισης των υποψηφίων.
2. Ζητάμε την άμεση τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 37 του ν.4765/2021 ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των ερευνητικών Κέντρων που δυστυχώς βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για τις διαδικασίες προκηρύξεων σε προγράμματα-έργα προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ στα ερευνητικά κέντρα, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και σίγουρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εκτέλεση των ερευνητικών προγραμμάτων/έργων.
3. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η κατατεθειμένη πρόταση των Συλλόγων Εργαζομένων στα ΕΚ που αφορά στις διαδικασίες πρόσληψης Ειδικού Επιστημονικού Τεχνικού Προσωπικού οι οποίες θα υλοποιούνται από τους ίδιους τους ερευνητικούς φορείς υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.

Συμμετέχουμε στην απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΕΚΙ την Παρασκευή 14 Μαΐου και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα στις 12:30"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ