Kοινή Δήλωση Κασσελάκη-Φάμελλου: Κυβερνητικό πραξικόπημα σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ με ακροδεξιό deal

Newsroom
Newsroom

Eπίθεση στην κυβέρνηση από Κασσελάκη-Φάμελλο.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με κοινή τους δήλωση εξαπέλυσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή τις ρυθμίσεις για τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ καταγγέλλοντας ότι «κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας».

Ακολούθως εξηγούν: Σήμερα, με ένα ξεκάθαρο deal με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ολοκλήρωσε το πραξικόπημα αλλαγής της σύνθεσης δύο ανεξάρτητων αρχών. Και μάλιστα της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ που ασχολούνται με την ελευθερία του τύπου και την πολυφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δύο υποθέσεις που έχουν εκθέσει τη χώρα μας την τελευταία τετραετία διεθνώς».

Οι δύο πρόεδροι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «παραβίασε τις προβλέψεις του Συντάγματος για διακομματική συνεννόηση και διαβούλευση, μέχρι και την πρόβλεψη της πλειοψηφίας 3/5 και απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναβολή της συνεδρίασης. Η αδιανόητη κυβερνητική παρέμβαση στην ΑΔΑΕ έγινε ενώ δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποτελεί άρα ευθεία και εκδικητική παρέμβαση στο έργο της Αρχής, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κρίνει ότι δεν τον ικανοποιούν οι έρευνες και τα πορίσματα που αποκαλύπτουν την εμπλοκή της κυβέρνησης και της ΕΥΠ στο σκάνδαλο. Αποτελεί επίσης ακραίο κοινοβουλευτικό περιστατικό η αποκάλυψη του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης ότι το ακροδεξιό deal της κυβέρνησης για το ΕΣΡ ενδέχεται να συνδέεται με πρόστιμο κατά του κ. Βελόπουλου ύψους 2 εκατ. ευρώ από την απελθούσα διοίκησή του».

Γενικεύοντας υποστηρίζει: «Για να πετύχει δε τον στόχο της η ΝΔ, που έχει φτάσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ελευθερίας του τύπου παγκοσμίως, επέλεξε να αφήσει έξω από τη σύνθεση του ΕΣΡ επιστήμονες και καθηγητές εγνωσμένου κύρους όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Οι ξεκάθαρες πλέον συνεννοήσεις με την ακροδεξιά, με ξεδιάντροπα ανταλλάγματα, πιστοποιούν την παρακμή του κράτους δικαίου στη χώρα μας και επισημοποιούν τη στροφή της κυβέρνησης σε «πρακτικές Όρμπαν» για τον έλεγχο της εξουσίας. Η σημερινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη προμηνύει αντίστοιχες μεθοδεύσεις στο μέλλον και στις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, εφόσον ο κ. Βορίδης πιστός στην ακροδεξιά του αφετηρία θέλει να ξεμπερδεύει με τη δημοκρατία και τις αρχές της».

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα σταματήσει να αποκαλύπτει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Μητσοτάκη μέσα και έξω από τη Βουλή. Παράλληλα θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου που θα ανατρέψει και τον κ. Μητσοτάκη και τους ακροδεξιούς συμμάχους του και θα φέρει στην Ελλάδα μία προοδευτική διακυβέρνηση αλλά και αποκατάσταση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κράτους δικαίου».

Δ. Αυγέρη: Τα deals της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τα ακροδεξιά κόμματα προδίδουν τη βαθιά αντιδημοκρατική λογική της κυβέρνησης

«Τα deals της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τα νεοφασιστικά και ακροδεξιά κόμματα για τον πλήρη έλεγχο των συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών, του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ, προδίδουν τόσο τη βαθιά αντιδημοκρατική λογική τής κυβέρνησης, όσο και την αλλεργία της στα αντίβαρα και τις διαδικασίες του κράτους δικαίου», αναφέρει σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

Τονίζει ότι «για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση επιχειρείται μια τόσο ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία τους, με την στήριξη μάλιστα της πιο σκληροπυρηνικής Ακροδεξιάς». 

Η κ. Αυγέρη σημειώνει ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να αντιδράσουν συντονισμένα  για να ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια εξουδετέρωσης του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών, των ελαχίστων θεσμικών αντιβάρων που έχουν απομείνει ως αναχώματα στον αντιδημοκρατικό εκτροχιασμό του καθεστώτος  Μητσοτάκη».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ