Κορωνοϊός: Η αναφορά του Τσιόδρα για το ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά του ιού

Κορωνοϊός: Η αναφορά του Τσιόδρα για το ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά του ιού

Ο λοιμωξιολόγος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα μας την Τρίτη, μίλησε και για νέες προσπάθειες Αμερικανών επιστημόνων

Νεότερες πληροφορίες για νέο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό που φαίνεται πως έχει παράξει ομάδα στις ΗΠΑ, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα μας την Τρίτη, μίλησε και για νέες προσπάθειες Αμερικανών επιστημόνων ώστε να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό Messenger RNA εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Χθες, σε έναν παγκόσμιο μαραθώνιο συγκεντρώθηκαν 7.4 δις ευρώ για την μελέτη παραγωγής εμβολίου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως η τεχνολογία του εμβολίου επιτρέπει στα κύτταρα του οργανισμού να κατασκευάσουν πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο κορωνοϊός. «Παράγει κάτι που μοιάζει με την άκανθα του ιού, άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που τον καταπολεμούν» σημείωσε.

Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν την παραγωγή του εμβολίου για τις πρώτες φάσεις δοκιμών σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του CNBC, το εμβόλιο ίσως είναι το πρώτο που θα διατεθεί ευρέως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η έρευνα για το εμβόλιο αυτό, αποτελεί μέρος παγκόσμιου προγράμματος που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Γερμανίας, όπου και η παρασκευή των εμβολίων ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο μήνα, για τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ελπίζει να λάβει έκτακτη άδεια από τον FDA ώστε να μπορέσει να διανείμει ως και 20 εκατ. εμβόλια ως τα τέλη του 2020.
120 ομάδες στην έρευνα για την παραγωγή εμβολίου

Όπως σημείωσε χθες κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, περισσότερες από 100 ομάδες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα εμβόλια.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον τρόπο που θα μπορέσει ένα εμβόλιο, που σε άλλες περιπτώσεις θα ήθελε μεγάλο χρονικό διάστημα, να διατεθεί προς χρήση το συντομότερο δυνατό. Πριν από 20 ημέρες άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και επίσημα η πρώτη δοκιμή εμβολίου στην Ευρώπη.

Άλλωστε και παλιότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εξηγήσει πως το εμβόλιο και μια αξιόπιστη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί τον απώτερο στόχο, προκειμένου να μην είναι απαραίτητα τα μέτρα αποστασιοποίησης και περιορισμού μετακινήσεων.

Οι 3 φάσεις δοκιμής του εμβολίου του κορωνοϊού

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε τρεις φάσεις μελέτης των εμβολίων που θα οδηγήσουν τελικά στην διάθεσή του στο κοινό. Στην πρώτη φάση, ένα πληθυσμός εθελοντών λαμβάνει διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανή ποσότητα, ώστε αυτό να καταστεί αποτελεσματικό, αλλά και για να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες.

Έπειτα και από την δεύτερη φάση των δοκιμών, ένα εμβόλιο περνά στην φάση 3, η οποία αφορά στη χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας του ιού.
 

Εμβόλιο στην Ευρώπη ως το τέλος του χρόνου βλέπει ο Τσιόδρας

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για μια τεράστια προσπάθεια και μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολιτική που θα ακολουθηθεί εφόσον το εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Σήμερα είναι προγραμματισμένος ένα τηλεμαραθώνιος στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης γύρω από το εμβόλιο.

Όπως είπε, το πιθανότερο είναι να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα ομάδες αυξημένου κινδύνου. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως ως το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να έχουμε στα χέρια μας μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις. Παρόμοια εκτίμηση έχουν κάνει στο παρελθόν και Γερμανοί επιστήμονες.

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ