Κορωνοϊός : «Σιωπηλή απειλή» οι ασυμπτωματικοί

Τι θα καθορίσει τη λήψη νέων μέτρων

Κρίσιμες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, θεωρούνται οι επόμενες μέρες, με κυβέρνηση και ειδικούς να περιμένουν με αγωνία, τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που θα καταγραφούν, καθώς αυτός θα κρίνει αν θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Για δεύτερη μέρα, την Κυριακή τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν μειωμένα σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες (Δείτε ΕΔΩ), κάτι που συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, όμως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, ενώ και μεγάλος είναι και ο αριθμός των νεκρών.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας. Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.

Μεγάλος εξάλλου είναι ο φόβος των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες, με νέες εστίες να εμφανίζονται ανά την Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, καθώς είναι κάτι που θα «δοκιμάσει» έντονα τις αντοχές του ΕΣΥ, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική πορεία της νόσου μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Καμπανάκι για τους ασυμπτωματικούς

Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κορωνοϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας και μόνο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό έως και σε 80 άτομα σε συνθήκες συνωστισμού. Υπολογίζεται ότι το 50-80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ασυμπτωματικοί ήταν άλλωστε και στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσοι εντοπίστηκαν θετικοί κατά τα διεξαγωγή των rapid tests από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.

Ασυμπτωματικοί οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Δρομοκαΐτειο

Ασυμπτωματικοί ήταν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Δρομοκαΐτειο και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό (Δείτε ΕΔΩ). Τα αποτελέσματα του τεστ που έγινε την Πέμπτη, βγήκαν την Κυριακή. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από τις 25 Σεπτεμβρίου, κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, ενώ ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.

Κατόπιν αυτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εκφράζει φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού τονίζοντας, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία να κάνουν τεστ κορωνοϊού.

Ανησυχία για τα γηροκομεία

Μεγάλη είναι η ανησυχία των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες. Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Στην Καρδίτσα και τα Ιωάννινα βρίσκονται νέες εστίες κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας των περιοχών.

Στην Καρδίτσα, τα τεστ από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδωσαν θετικά οκτώ δείγματα, τα οποία αφορούν εργαζομένους.

Στα Ιωάννινα, στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών», έχει σημάνει συναγερμός, καθώς βρέθηκε θετική στον ιό μια υπάλληλος, η οποία εργάζεται και σε δεύτερο γηροκομείο της περιοχής.

Δύο μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown

Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα.

Οι ειδικοί έχουν θέσει στο τραπέζι δύο σενάρια, με τα οποία,ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα -και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ