Κρίσιμη εβδομάδα για διασπορά, νέα κρούσματα και μέτρα

Όπως σημειώνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ξεκαθαρίσει το εάν θα υπάρξει εισήγηση για επιπλέον μέτρα στην Αττική, που έχει εξελιχθεί στο "κέντρο" της πανδημίας

Η πλέον κρίσιμη χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που ξεκίνησε αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και κυρίως για το εάν θα χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις για τον έλεγχο της διασποράς. 

Είκοσι ημέρες μετά την ισχύ των περιορισμών, θεωρείται πως η εικόνα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους ξεκαθαρίζει, τόσο για τον αριθμό των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, όσο και για τους διασωληνωμένους, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος προβληματισμός.

Χθες ανακοινώθηκαν 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα (Δείτε ΕΔΩ), εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές. 97 κρούσματα ήταν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές. Ο αριθμός όμως των διασωληνωμένων έφτασε τους 82, εντείνοντας τον προβληματισμό τόσο για τις πολλαπλές εστίες μετάδοσης του ιού, όσο και για τις πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία αναφοράς. 

Όπως σημειώνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ξεκαθαρίσει το εάν θα υπάρξει εισήγηση για επιπλέον μέτρα στην Αττική, που έχει εξελιχθεί στο "κέντρο" της πανδημίας.

Η "ακτινογραφία" της εξάπλωσης

Το μέγεθος της εξάπλωσης της πανδημίας αποτυπώνεται εξάλλου και στην τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (24 έως 30 Σεπτεμβρίου), όπου αναφέρεται πως ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%. Η έκθεση επισημαίνει ότι για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις  παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Την ίδια ώρα, παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, που ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται, αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. 

Το πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση στο 32% (από 36% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 55%.

"Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί" τονίζεται.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ