Θεοδωρίδου: Κανένα περιστατικό θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Κανένα περιστατικό θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Την Τετάρτη η παραλαβή των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson

Διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις έδωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται στη χώρα μας την ερχόμενη Τετάρτη. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του emvolio.gov.gr, ο αριθμός των πολιτών που έχει κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο και υπολογίζεται σε 1.435.13 ανθρώπους, με βάση τον απολογισμό μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 11 Απριλίου.

Τι γνωρίζουμε για τα περιστατικά θρομβώσεων από τα εμβόλια της AstraZeneca

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και πάλι στα περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα, σχετικά με το φαινόμενο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Ο παθολογικός μηχανισμός πρόκλησης τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση υπαρίνης, σημείωσε.

Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, συμπλήρωσε η κα. Θεοδωρδίου. Ιδιοσυστασική αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο της AstraZeneca. Αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες.

Συντριπτικά μεγαλύτερη η πιθανότητα θανάτου από την Covid

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.

Η πιθανότητα θανάτου από την ίδια νόσο covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, τόνισε και πάλι η ειδικός που σημείωσε πως στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον Covid υπολογίζονται σε 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30 ως 39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας σε άτομα 40 ως 39 ετών.

Φυσικά, η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επιπλέον, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η νόσος Covid αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Ως σήμερα, στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί μια περίπτωση, η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων του EMA.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά από αξιολόγηση των δεδομένων συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο περιλαμβανομένου και του AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Οδηγίες στο emvolio.gov.gr για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνιστάται προληπτικά ούτε εργαστηριακός έλεγχος, ούτε η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.
 

Στις 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στην «Ελευθερία», αφού με την αύξηση των παραδόσεων των εμβολίων, όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, συνολικά στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, θα γίνει η παραλαβή των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών μέχρι στιγμής:

  • Από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου: Ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών
  • 21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί + ηλικιακή ομάδα 55-59
  • 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Στη συνέχεια, θα ανοίξει και η δυνατότητα για περαιτέρω ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε τον Ιούνιο να μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και οι πιο νέοι.

Πηγές: iefimerida.gr, in.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

45 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη

Κορωνοϊός: 1.606 νέα κρούσματα, 76 θάνατοι και 781 διασωληνωμένοι

Σε λειτουργία σταθερό σημείο για rapid test στο Ηράκλειο

Πίεση στα νοσοκομεία λόγω ασθενών με κορωνοϊό

Γ. Παυλάκης: Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα self tests

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ