Σύσταση για AstraZeneca στους άνω των 60 - Με το ίδιο εμβόλιο και η 2η δόση

Σύσταση για AstraZeneca στους άνω των 60 - Με το ίδιο εμβόλιο και η 2η δόση

Η νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Σε νέα σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε "παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων, γεγονός ευοίωνο. Από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού. Πριν από δύο μήνες είχε εκτιμήσει η Επιτροπή το όφελος του εμβολίου της AstraZeneca με τις σπάνιες παρενέργειες.

Στην παρούσα φάση που υπάρχει πτωτική τάση η Επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί της πιθανής παρενέργειας. Η σύσταση για δεύτερη δόση να είναι ίδια παραμένει, δεδομένο ότι ο κίνδυνος ανεπιθύμητης παρενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει παρενέργειες", τόνισε η κα.Θεοδωρίδου. 

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μιλάμε για σύσταση, όχι για απαγόρευση 

"Η απόφαση της επιτροπής στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο. Αν αυξηθούν τα κρούσματα μπορεί να αναθεωρηθούν εκ νέου οι συστάσεις" τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. "Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού θα λάβουν ενημερωτικό sms και τη σύσταση αν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Μιλάμε για σύσταση και όχι για απαγόρευση. Όσοι έχουν ραντεβού για δεύτερη δόση θα το κάνουν κανονικά, με εξαίρεση όσους έχουν εμφανίσει παρενέργειες. Από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου ο θεράπων ιατρός όσων έχουν εμφανίσει παρενέργειες θα μπορούν να προβούν σε αλλαγή". 

"Η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει" τόνισε η κα. Θεοδωρίδου ερωτηθείσα σχετικά με την ανησυχία που έχει προκληθεί στους πολίτες. "Αυτό το πρόγραμμα του mix and match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν παρενέργειες αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων". 

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όπως έχει δημοσιευτεί στην ιστοστελίδα emvolio.gov.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

 

 

 

Astrazeneca: Τέλος το εμβόλιο για τους κάτω των 60 εισηγείται η Επιτροπή
 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ