ΕΛΛAΔΑ

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η απαίτηση για ενδυνάμωση των θεσμών είναι ηχηρή»

O Κ. Τασούλας, αποτελεί τον 9ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το 1974 - Kατερίνα Σακελλαροπούλου:«Αναλαμβάνετε σε καιρούς αβέβαιους»

Ορκωμοσία
Photo Credits: @INTIME

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίστηκε το πρωί της Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την εκλογή του με 160 ψήφους από τη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας διαδέχεται, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, την πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο το οποίο ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974. Προηγήθηκαν οι Μιχαήλ Στασινόπουλος (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2000 και 2000-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2010 και 2010-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).

Τον κ. Τασούλα υποδέχθηκαν στην είσοδο του 'Αγνωστου Στρατιώτη στο Μέγαρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης. Στο μνημείο, είχαν παραταχθεί Αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων προς επιθεώρηση από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εντός της αίθουσας της ολομέλειας, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιω. Πλακιωτάκης ανέγνωσε στο Σώμα την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και την αντιφώνηση του κ. Τασούλα, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας της Βουλής στις 12 Φεβρουαρίου 2025, βάσει της οποίας, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Τασούλας.

Στις 11:00 το πρωί, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή. 

Στις 11:12 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Βουλή, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Image
Πρωθυπουργός και Πρόεδρος
Photo Credits: @INTIME

Στις 11:17 έφτασε κι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, τον οποίο υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Image
ΠτΔ, Πρόεδρος και Πρωθυπουργός
Photo Credits: @INTIME

Ακολούθως, εκλήθη ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Γεωργαντάς να συνοδεύσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα συνοδεύοντα αυτόν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την αναπομπή των κεκανονισμένων δεήσεων, ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και επανέλαβε τον όρκο, τον οποίον ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού». «'Αξιος» αναφώνησε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιω. Πλακιωτάκης, λέξη που επαναλήφθηκε από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Στη συνέχεια υπεγράφη το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ορκισθέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Τέλος, ο κ. Τασούλας αναχώρησε από την αίθουσα αφού χαιρέτησε τους αρχηγούς των κομμάτων.

Glomex Video

Στις 12:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ορκωμοσίας, μετά και την κατάθεση των στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Glomex Video

Λίγα λεπτά μετά, ο κ. Τασούλας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο. Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα με το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Κατά την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου του απεύθυνε τον λόγο:

«Κύριε Πρόεδρε, σας συγχαίρω για την εκλογή σας και σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σας, Η προηγούμενη θητεία σας ως Προέδρου της Βουλής, και η σημαντική σας πολιτική διαδρομή ως ενός πολιτικού που υπηρετεί με συνέπεια τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους, και καλλιεργεί την δημοκρατική συναίνεση, συνιστούν εχέγγυα για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση του έργου σας. Αναλαμβάνετε σε καιρούς αβέβαιους, με πολλές εντάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Σε έναν κόσμο μεταβατικό και σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων. Ο ενωτικός και συμβολικός ρόλος του ΠτΔ, η προσήλωση στο σύνταγμα και στους νόμους, και η επαφή με την κοινωνία , ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο πολίτευμα, και την ελπίδα για την πρόοδο του τόπου μας. Είμαι βέβαιη ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα πορευτείτε κύριε Πρόεδρε, και από την πλευρά μου είμαι στη διάθεση σας».

Image
ΠτΔ
Photo Credits: @INTIME

Με τη σειρά του τον λόγο πήρε έπειτα ο Κωνσταντίνος Τασούλας:

«Αξιότιμε κυρία πρόεδρε, ευχάριστο για το ευγενικό σας, το ανθρώπινο καλωσόρισμα και για τη φιλόφρονα διάθεση που έχετε απέναντι μου τούτη την ώρα της μεγάλης ευθύνης για εμένα. Η τύχη κυρία Πρόεδρε το έφερε, 5 χρόνια μετά την εκ μέρους μου ανακοίνωση της εκλογής σας, να με υποδέχεστε εσείς στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ορκωμοσία. Στις 22 Ιανουαρίου 2020, στο γραφείο σας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σας ανακοίνωσα επίσημα την επάξια εκλογή σας και σας ευχήθηκα για την θητεία σας. Γι’ αυτό και τώρα, θεωρώ χρέος μου να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την προσφορά σας αυτά τα 5 χρόνια της θητείας σας. Δεν υπήρξατε μόνο η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με οποίο ισχυρό συμβολισμό αυτό περιέχει, καθώς άνοιξε ουσιαστικά αυτός ο συμβολισμός τους ορίζοντες αυτής της θεσμοθετημένης ισότητας των φύλων και έκανε στο πρόσωπο σας τη θεσμοθετημένη ισότητα επάξια κατεκτημένη ισότητα, στο πιο ψηλό δε σκαλί της πολιτείας. Κι όχι μόνο αυτό. Με αξιοπρέπεια ασκήσατε τα καθήκοντα σας, δίνοντας επιπλέον διακριτικά αλλά και διακριτά και τον προσωπικό σας τόνο. Ανοίξατε τον θεσμό στην κοινωνία ενισχυτικά για το γόητρο του, όπως αυτό αποτυπώνεται και σε μια υπέροχη έκδοση που κάνατε τελευταία. Προβάλατε τον πολιτισμό, τις αξίες μιας χώρας, που μετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και μια Ελλάδα που μπορεί να είναι ακριτική, αλλά την κάνατε με την παρουσία σας να μην νιώθει και ποτέ ξεχασμένη. Κρατική λειτουργός σε αποστολή υπήρξατε, για να δανειστώ και τα λόγια σας, που τα κάνατε πράξη, τηρώντας ευλαβικά τα συνταγματικά σας καθήκοντα και περνώντας, όταν χρειαζόταν, προς τα έξω το μήνυμα πως η Ελλάδα επιδιώκει την Ειρήνη, και κατα το Σύνταγμα της άλλωστε, τιμώντας και προστατεύοντας τα δίκαια της που απορρέουν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. που μόνο αυτοί οι κανόνες αποτρέπουν την μετατροπή των διεθνών σχέσεων σε ζούγκλα. Η σκυτάλη τώρα κυρία Πρόεδρε είναι στα χέρια μου, ο στίβος όμως είναι πλέον άλλος. Γεωπολιτικές παραδοχές, παγκόσμιας σημασίας, που ισχύουν από το 1945 μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, δείχνουν να αμφισβητούνται ριζικά και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, δεν απαιτεί μόνο επινοητικότητα διπλωματική, αυτό που λέει ο ποιητής την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών, αλλά και επιτάχυνση της πορείας ενδυνάμωσης μας. Η νέα διεθνής αρχιτεκτονική γίνεται πολύ πιο απαιτητική για τη χώρα μας που καλείται να θωρακίσει περαιτέρω την εθνική και κοινωνική της συνοχή μέσα βέβαια στα διεθνή σχήματα που ήδη μετέχει επηρεάζει και συναποφασίζει.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια στιγμή επιτέλους, δρομολογεί τη δραστική ενίσχυση της συλλογικής της άμυνας και ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπίζει αυτόνομα τις απειλές. Κατανοώντας και δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι η αμυνα όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της συμβάλει στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολο της. Απαιτητικά είναι όμως τα πράγματα και στο δικό μας μέτωπο, πέραν από την ανάγκη για προκοπή και κοινωνική προστασία. Η απαίτηση για ενδυνάμωση των θεσμών και η αναβάθμιση η ουσιαστική της λειτουργίας του θεσμοί του κράτους, είναι ήδη ηχηρή, κοινή και επιτακτική. Κι άλλοτε από πολύ παλιά, αυτό υπήρξε αιτούμενο. Και υπήρξαν βελτιώσεις αλλά και ματαιώσεις στην πορεία μας προς αυτόν το στόχο. Αλλά τώρα, η πρόκληση για ένα κράτος με τους θεσμούς του εφάμιλλου των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, αυτή η πρόκληση ακριβώς είναι κοινωνική αξιώση ισχυρότατη, πιεστική, γεμάτη ανυπομονησία, αλλά συχνά και εύλογη δυσπιστία. Κι αυτό μπορεί να γίνει σύμμαχος της πολιτείας και του πολιτικού συστήματος, που οφείλουν έμπρακτα και ουσιαστικά να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα.

Image
ΠτΔ
Photo Credits: @INTIME

Με λίγα λόγια, αξιότιμη κυρία πρόεδρε, έχει ήδη διατυπωθεί μια μεγάλη απαίτηση, με αφορμή την προ διετίας εθνική τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε και συγκλονίζει τη χώρα, εκφράζεται και η μεγάλη απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, τελικά για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Κι όταν εκφράζεται μια μεγάλη απαίτηση από την κοινωνία, έρχεται η σειρά, πρέπει να έρθει η σειρά, της μεγάλης ανταπόκρισης.

Υπήρξαν κι άλλοτε κοινωνικές εγέρσεις μεγάλων απαιτήσεων που τις ακολούθησε η μεγάλη ανταπόκριση. Στην αρχή της αντιπολίτευσης, φερειπείν, πριν 51 χρόνια, η μεγάλη απαίτηση αφορούσε σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία, και πολλοί μαζί εργάστηκαν και πέτυχαν αυτό, παρά τις αδυναμίες ή πρόσκαιρα πισωγυρίσματα. Αλλά κι αρκετά παλαιότερα, η περίοδος 1909-1915, της θεσμικής και εδαφικής συγκρότησης της χώρας μας. Πριν τα χτυπήματα του μεγάλου διχασμού, πριν το χτικιό του μεγάλου διχασμού. Είναι μια περίοδος μιας μεγάλης ανταπόκρισης, στο κάλεσμα μια μεγάλης απαίτησης που προήλθε κι αυτή από την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ούτε ταυτίζω τις ιστορικές περιόδους, που κάθε μια είναι μοναδική, απλώς θυμίζω, πως μεγάλες απαιτήσεις, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες δημιουργικές ανταποκρίσεις, που πιστεύω ότι μπορούμε και τώρα να τις πετύχουμε. Θα πετύχουμε με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνατότητες, που το δημοκρατικό μας πολίτευμα προσφέρει στην πολιτεία και στους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς. Και βέβαια να μην ξεχνάμε πως η Εθνική ομοψυχία επάνω στους μεγάλους μας στόχους, δεν είναι ένα κοινότοπο συμπλήρωμα ενός απλοϊκού ευχολογίου, αλλά ιστορικά απαράβατος όρος επιτυχίας αυτών των μεγάλων στόχων. 

Κυρία Πρόεδρε, μέσα σε αυτό το τοπίο κι αυτές τις προκλήσεις και με καθορισμένες τις αρμοδιότητές μου από το Σύνταγμα, καλούμαι και υποχρεούμαι, πρώτον, να υπερασπιστώ την τήρηση του Συντάγματος και την αρμονική και αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών του. Δεύτερον, να υπερασπιστώ την εθνική ακεραιότητα και τρίτον, το γενικό συμφέρον, τα δικαιώματα και την πρόοδο του ελληνικού λαού. Αυτό το τρίπτυχο καθηκόντων του ΠτΔ πηγάζει εκ πρώτης όψεως από το Σύνταγμα και τον όρκο του. Αυτόν τον όρκο που έδωσα πριν λίγο. Το γενικό συμφέρον και η πρόοδος των ελλήνων έρχεται από τον όρκο που έγραψε ο ίδιος κι έδωσε εν συνεχεία ο Καποδίστριας στην Αίγινα, αρχές του 1828. Ενώ η προστασία των θεσμών έρχεται από μια μακρά και επίμονα συνταγματική μας παράδοση. Σειρά μου όμως αυτά να τα τιμήσω, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ως Πρόεδρος όλων των ελλήνων, σε αποστολή ενωτική και ρυθμιστική».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 90 εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών βρέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής για την ορκωμοσία.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση