Μ. Γκάγκα για τα νέα μέτρα: Σημαντικό να ανακόψουμε την πανδημία, τρομακτική η πίεση στο ΕΣΥ

Mίλησε για «τρομακτική πίεση» στο σύστημα υγείας

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μετά από σύσκεψη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κληθείσα να σχολιάσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βλέπετε τι γίνεται σε αυτό το Νοσοκομείο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα, είναι τρομακτικός ο κίνδυνος για τον καθέναν από αυτούς τους ασθενείς και το προσωπικό. ‘Αρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» είπε η κ. Γκάγκα και πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι έγκυες, καθώς κινδυνεύουν οι ίδιες και τα μωρά τους.

Νωρίτερα ο διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, καθηγητής Απόστολος Αθανασιάδης, είχε δηλώσει ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει σύσταση της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας για εμβολιασμό των εγκύων και ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί και σύσταση να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου οι έγκυες.

Η κ. Γκάγκα, το πρωί είχε σύσκεψη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου επισκέφτηκε την Α΄ ΜΕΘ, ενώ σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 3.000 ασθενείς με Covid. Παράλληλα, ανέφερε, ότι το νοσοκομείο έχει 30 κλίνες ΜΕΘ-Covid και επιπλέον 12 κλίνες ΜΕΘ non Covid, καθώς επίσης και ΜΑΘ. Τόνισε, ακόμη, ότι το Νοσοκομείο διαθέτει τη μόνη Πνευμονολογική Κλινική στη Θεσσαλονίκη και ότι εξυπηρετεί και άλλα περιστατικά εκτός από Covid.

«Είναι ένα μεγάλο νοσοκομείου που έχει απορροφήσει πολλά περιστατικά. Βέβαια η πίεση που δέχεται αυτόν τον καιρό, όπως και παντού, είναι μεγάλη» πρόσθεσε η. κ Γκάγκα, τονίζοντας ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια με καλά αποτελέσματα για όλους τους ασθενείς.

Σε ερώτηση σχετική με την ενίσχυση του Νοσοκομείου Παπανικολάου σε προσωπικό απάντησε ότι ανοίγουν οι πλατφόρμες για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και προκηρύσσονται θέσεις για προσωπικό ΜΕΘ. Ερωτηθείσα εάν θα επεκταθεί η συνεργασία γμε τον ιδιωτικό τομέα, απάντησε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία για τη νοσηλεία περιστατικών Covid και για νοσηλεία άλλων περιστατικών και ότι γίνονται συνεχείς συζητήσεις για το αν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο.

Η κ. Γκάγκα επισκέφτηκε και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει σύσκεψη σχετικά με το θέμα της διαχείρισης περιστατικών Covid που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Γεωργιάδης: Εθνικά αναγκαία απόφαση

Για «δύσκολη αλλά εθνικά απολύτως αναγκαία» απόφαση έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, στη Βουλή.

«Υπάρχουν στιγμές που στην πολιτική το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος. Εκεί κρίνεται ποια είναι η πραγματική αγάπη του καθενός προς την πατρίδα και όχι αυτή που φέρνει ψήφους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όσοι έχουμε στοιχειώδη αίσθηση πατριωτισμού και ανθρωπιάς, αντιλαμβανόμαστε ότι, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι πλέον μονόδρομος- και στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, θα φανεί τι τελικά πιστεύει ο καθένας μας» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Περιγράφοντας μάλιστα τη σημερινή κατάσταση είπε ότι έχουμε ένα 4ο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε στις ΜΕΘ και το θάνατο, κατά 97% ανθρώπους άνω το 60 ετών, και από αυτούς το 95% είναι ανεμβολίαστοι. Παρότι η κυβέρνηση έδωσε χρόνο στους πολίτες να εμβολιαστούν, «δυστυχώς, σημαντική μερίδα αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστη», προσέθεσε.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Δύο δρόμους έχει η ζωή: Ο εύκολος θα ήταν να πει, (ότι είναι) πρόβλημά τους. Δεν εμβολιάζονται. Κάποιοι από αυτούς, αρκετές χιλιάδες, θα πεθάνουν, αλλά εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αρκεί εμείς να μην χάσουμε ψήφους. Αυτή είναι εύκολη πολιτικά, οδός, αλλά ανήθικη. Υπάρχει και η δύσκολη οδός, που επέλεξε ο πρωθυπουργός, ότι προφανώς θα γίνω δυσάρεστος αλλά θα ξέρω ότι θα έχω σώσει χιλιάδες από το θάνατο, ότι θα έχω σώσει χιλιάδες οικογένειες από το πένθος, ότι θα έχω σώσει το ΕΣΥ από μια ανυπέρβλητη πίεση, που προκαλεί η πανδημία και η επιμονή ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτής της ηλικιακής ομάδος, να μην εμβολιάζονται» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο γιατί η Ελλάδα έχει τόσο πολλούς θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες με ίδια ποσοστά εμβολιασμού όπως η Αυστρία και η Γερμανία, είπε ότι «η απάντηση είναι προφανής: Μοιάζουμε σε ποσοστό εμβολιασμού αλλά σε ποσοστό εμβολιασμού άνω των 60 πόρρω απέχουμε. Είναι 90-100% στη Βόρεια Ευρώπη και 65%-70% στην Ελλάδα, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Παράλληλα διαβεβαίωσε τους βουλευτές της ΝΔ ότι αυτή, δεν ήταν εύκολη απόφαση. «Τη ζυγίσαμε πολύ. Οι γιατροί μάς εξήγησαν ποιος είναι ο υγειονομικός κίνδυνος. Η εξέλιξη της πανδημίας ακόμα και με τη νέα μετάλλαξη “Ο”, δημιουργεί επιταχυνόμενες απειλές, στις οποίες η χώρα πρέπει να λειτουργήσει τάχιστα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Φωτογραφία από Eurokinissi

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ