M. Σενετάκης: "Χωρίς προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ανάπτυξη"

Newsroom
Newsroom

Η εισήγηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης στους συγγενείς των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών

“Αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε διαπραγματεύτηκε την ασφάλεια των πολιτών. Για κανένα λόγο και έναντι οποιουδήποτε συμφέροντος”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης κατά την αγόρευση του στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα “μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ρυθμίσεις για την ενίσχυσης της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις”

Ο κ. Σενετάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι “βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης της ΝΔ που σε λίγες μέρες ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του ριζικού εκσυγχρονισμού της χώρας, είναι πως, από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντα της, έθεσε ως πρωταρχική προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής”. 

 

Και αυτό, όπως είπε “το έκανε με την απόλυτη επίγνωση ότι το κράτος υπάρχει για να φροντίζει, πρώτα και πάνω από όλα, την ασφάλεια των πολιτών και μετέπειτα για την ανάπτυξη. Διότι χωρίς ασφάλεια, χωρίς προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ούτε έχει και ιδιαίτερο νόημα…”

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τις ζωές των συμπολιτών μας, στην υγειονομική κρίση του 2020-2022 και στην κλιματική κρίση το καλοκαίρι του 2021, το κράτος ανταποκρίθηκα και στην μεν πρώτη περίπτωση προστατεύθηκε η ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, στη δε δεύτερη δεν χάθηκαν ζωή, αλλά πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο.

“Με θάρρος τότε ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την φυσική καταστροφή και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατό, ώστε το κακό να μην επαναληφθεί”, είπε ο κ. Σενετάκης και ένα χρόνο μετά η δέσμευση του Πρωθυπουργού έγινε πράξη. 

Το ίδιο έπραξε και με την τραγωδία των Τεμπών, η οποία ήταν ένα σοκ, αλλά και “η συνειδητοποίηση ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, για να διατηρήσουμε την χώρα ασφαλή και ευημερούσα”.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αποτελούν ηθική υποχρέωση και ελάχιστο χρέος της Πολιτείας απέναντι στις οικογένειες που θρηνούν άδικα τους ανθρώπους τους επειδή το κράτος δεν φρόντισε να προστατέψει, ως όφειλε, τη ζωή τους, 

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως αντί “να αναγνωρίσει ότι επιτέλους κάτι πρέπει να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον” δεν δείχνει “καμία μεταμέλεια, καμία ανάληψη της ευθύνης που και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει για ό,τι συνέβη. Αλλά, επιμονή στο αρχικό πολιτικό αφήγημα: “Εσείς τα φταίτε όλα. Εμείς τα κάναμε όλα τέλεια”. “Μια φθηνή προσπάθεια”, όπως την χαρακτήρισε “πολιτικής εκμετάλλευσης του σοκαριστικού γεγονότος που γίνεται χυδαία, όσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συκοφαντεί και παραπλανεί όχι μόνο κρύβοντας αλήθειες, αλλά κατασκευάζοντας και ψέματα”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σενετάκης επανέλαβε ότι “η ασφάλεια είναι όρος απαράβατος και προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο. Είναι θεμέλιο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης Κράτους Πολίτη και στην εμπέδωση της σταθερότητας. Είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας που από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης θέσαμε και ανέδειξε με τραγικό τρόπο το δυστύχημα στα Τέμπη. Ένα οδυνηρό συμβάν που μας εξαναγκάζει να πολιτευόμαστε μακριά από επίπλαστες βεβαιότητες. Ένα τραγικό συμβάν που εξαναγκάζει τους πολίτες να αναλογιστούν πως ο δρόμος του πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας είναι ακόμα μακρύς και επίπονος” για να καταλήξει πως “αν θέλουν να τον διανύσουν με ασφάλεια και σταθερότητα, η μόνη βεβαιότητα που προσφέρεται είναι της λογικής, της ευθύνης και της αλήθειας. Αυτήν που με βεβαιότητα, μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να προσφέρει.”

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ