«Μάχη» με τα κρούσματα και μερική χαλάρωση μέτρων από το Σαββατοκύριακο

Προκρίνεται να υπάρξουν αλλαγές κυρίως στο ωράριο κυκλοφορίας και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου

Στην αύξηση των κρουσμάτων και στην ασφυκτική πίεση που ασκείται στο εθνικό σύστημα υγείας βρίσκει προσκόμματα η εφαρμογή της  “βαλβίδας αποσυμπίεσης” που αναζητά η κυβέρνηση για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.

Τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις αντοχές, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να καλεί του ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας. Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 4.648, χίλιοι περισσότεροι σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ στα νοσοκομεία αναφοράς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα και την Τετάρτη έφτασε τους 630. Μόνο μέσα στον Μάρτιο έγιναν 7.500 διακομιδές ασθενών με Covid από τους οποίους οι 3.700 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Εν μέσω έξαρσης του τρίτου κύματος,  ανάμεσα στους επιστήμονες εμφανίζεται διχογνωμία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει την Παρασκευή με κεντρικό θέμα τον τρόπο ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας Από την μία υπάρχει η άποψη ότι η μη τήρηση των μέτρων, λόγω της κόπωσης, οδηγεί στο αποτέλεσμα να μην αποδίδουν πλέον και χρειάζεται μια χαλάρωση, με επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων με κανόνες, ενώ από την άλλη θεωρείται πως  δεν πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο της πανδημίας.

Αναγνωρίζοντας την κόπωση από το συνεχές lockdown, που έχει οδηγήσει στη μη τήρηση των μέτρων, από την κυβέρνηση στέλνουν σήματα χαλάρωσης και διόρθωσης κάποιων μέτρων που δεν λειτουργούν. Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα  «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας» και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών».

Από αυτό το Σαββατοκύριακο προκρίνεται να υπάρξουν αλλαγές κυρίως στο ωράριο κυκλοφορίας με τις αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κομμωτηρίων να γίνονται από την άλλη εβδομάδα. Σκοπός πάντως είναι να δοθεί ένας χάρτης εξόδου με την κυβέρνηση να αναζητά το σημείο ισορροπίας μεταξύ συστήματος Υγείας και της χαλάρωσης κάποιων περιορισμών για να δώσουν ανάσα στους πολίτες.

Η πλειοψηφία φαίνεται να συμφωνεί ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα ή άθληση. Τα εν λόγω μέτρα προκρίνεται να αλλάξουν ειδικά όσο ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα. Το κρίσιμο για τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι αν θα μπορέσουν να αποτυπώσουν τον οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, εφόσον επιτραπεί από τα υγειονομικά δεδομένα, είναι το άνοιγμα λιανεμπορίου και κομμωτηρίων στις 29 Μαρτίου- με αυστηρούς κανόνες-  και η εστίαση να ακολουθήσει μετά τις 15 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους.

Το έκτακτο σχέδιο

Να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας κάλεσε τους ιδιώτες ιατρούς και συγκεκριμένα, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, να είναι σε οριακό σημείο.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης» ανέφερε ο υπουργός, ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ που περιλαμβάνουν επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα και μετατροπή νοσοκομείων σε Covid, έπειτα και από τα νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

«Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο αίτημά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών» συμπλήρωσε, ανεβάζοντας τους τόνους, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει με άλλες 550 κλίνες, 450 non covid στις οποίες θα μεταφέρονται ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία και 100 κλίνες για ασθενείς με Covid. Το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» εκκενώνεται για να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κοροναϊό, με 418 κλίνες. Το 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας εντάσσεται στις εφημερίες του ΕΣΥ. Επιπλέον, στα νοσοκομεία θα παραδοθούν άμεσα από το ΙΦΕΤ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ