Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με lockdown α λα Μύκονο

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι το νέο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε πέντε περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Αττική, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Ίο και την Πάρο.

Καταφανώς πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο... έλεος της μετάλλαξης Δέλτα η οποία έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στις 47 από τις 74 περιφέρειες της χώρας. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: Οκτώ στα δέκα κρούσματα στην Κρήτη, το 25% της Αττικής, το 50% στην Ήπειρο, το 33% στα νησιά του Ιονίου και το 22,62% των κρουσμάτων στην Πελοπόννησο προέρχονται από την μετάλλαξη Δέλτα

Τα νοσοκομεία εκπέμπουν ξανά τα πρώτα σήματα κινδύνουν σ' αυτό το νέο ξέσπασμα της πανδημίας με την αύξηση των νοσηλευόμενων που είναι στην πλειοψηφία τους νέοι.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται οι τουριστικές περιοχές, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και τα ξενοδοχεία καραντίνας γεμίζουν. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός καθώς η χώρα πρέπει να ορθώσει τείχος ανοσίας μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου να αναχαιτίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, 20 Ιουλίου, τον καταυλισμό Ρομά στα Σπάτα Αττικής, παροτρύνοντάς τους να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς, αλλά και η πλατφόρμα για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Τα σενάρια για μίνι lockdown

Το μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στη Μύκονο έχει θορυβήσει τις δημοτικές αρχές και άλλων νησιών που κινδυνεύουν να βρεθούν στο «κόκκινο».

Η επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών δεν είναι καθησυχαστική καθώς όχι μόνο δεν παρατηρείται βελτίωση αλλά αντίθετα διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Μπορεί στη Μύκονο να παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες και οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι την Δευτέρα 26 Ιουλίου είναι πιθανόν να αρθούν τα μέτρα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την επιδημιολογική εικόνα άλλων νησιών.

Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 153 νέα κρούσματα κορονοϊού, στο Ρέθυμνο 94, στην Πάρο 34, στη Σαντορίνη 58 και στη Μύκονο 37.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Οι εκτιμήσεις των ειδικών το τελευταίο διάστημα, για την πορεία της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λάμβαναν υπόψη τους την αυξημένη κινητικότητα σε συνδυασμό με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, και έκαναν λόγο για 3.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα και για περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ANT1 ότι ήδη παρατηρείται μία αυξητική τάση και έκανε λόγο για 3.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Την Τρίτη 20 Ιουλίου ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε την πρόβλεψη, καθώς ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.656 μολύνσεις.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε σημαντική τη διενέργεια rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση και σημείωσε ότι «μπορούν να λήξουν τα μέτρα στην Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά».

Ο Νίκος Τζανάκης επίσης τις προηγούμενες ημέρες έχει μιλήσει για δύο σενάρια που αφορούν στον Αύγουστο. Το βασικό σενάριο «δείχνει» 4.500 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως ενώ το «κακό» σενάριο «δείχνει» πάνω από 6.000 κρούσματα.

Η καθημερινή εκτίναξη κρουσμάτων τεκμηριώνει την έκδηλη ανησυχία ότι οι αριθμοί των επόμενων ημερών είναι πιθανόν να ξεπεράσουν και αυτές τις εκτιμήσεις.

Πηγή: Dikaiologitika

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ