Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα, για τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα, για τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης"

Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας τους για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Για την κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού και για τα αποτελέσματα της τριμερούς διάσκεψης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες για το θέμα του κορωνοϊού. "Αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα και θα μιλήσω για αυτό το απόγευμα", είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά" και πρόσθεσε ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους έλληνες για το "που βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε".

Παράλληλα τόνισε ότι στην τριμερή διάσκεψη στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα τους κανόνες καλής γειτονίας, και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται ότι δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το Νοέμβριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κορονοϊό, και τόνισε ότι "δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα" και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

"Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – 865 – η οποία έσπασε το άτυπο φράγμα των 500 περιστατικών κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση όλο το προηγούμενο διάστημα, συνιστά εκ των πραγμάτων ορόσημο για τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν φαίνεται πως θα αργήσουν ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να είναι άμεση.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την οριστικοποίηση του νέου κύματος των παρεμβάσεων δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες.

Ο κορωνοϊός και τα νέα μέτρα

Ενεργά, άλλωστε, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν νέα μέτρα, όπως:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και
  • επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Παρότι, το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική αποκλείεται μέχρι στιγμή τουλάχιστον από το κυβερνητικό επιτελείο, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μορφών τοπικού lockdown σε όσους νομούς της χώρας χρειαστεί, ηχεί ως βεβαιότητα για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ