Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ας μην παίζουμε άλλο τις κουμπάρες!

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ας μην παίζουμε άλλο τις κουμπάρες!

"Το θέμα μας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών" είπε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα. Μετά το πέρας της συνάντησής τους παραχωρούν συνέντευξη τύπου:

Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές, που ανέκυψε ξανά σήμερα μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016 και να κάνουμε, ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Οταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Εχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνίας η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

O Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το εξάμηνο αυτό εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων λέγοντας ότι είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών. «Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος»

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία».
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ